Monday, December 21, 2009

my 4-month-old uzma...

alhamdulillah...4 bulan dah anak ummi...ni gambar masa nak g kenduri umah cik jua n kawan abi kat dewan kluang ari sabtu lepas (19/12)....masa ni uwan pegang....abi drive...ummi n ude tati dok belakang...arini bawak uzma g check up...dah 6.5kg anak ummi...hukhuk..nurse kata membesar dengan sihat...uzma takde mood arini masa g klinik...sebab utama ialah dia ngah tido ummi kaco soh bangun...mandikan dan bawak ke klinik....makanya bila nurse panggil tadi dia buat derk jerk.......huuuu...kita tunggu perkembangan seterusnya dari nuruzma khadijah bulan depan.....ummi n abi doakan uzma sentiasa menjadi anak yang solehah....membesar dengan sihat......dan menjadi seorang yang berguna kepada agama,bangsa dan negara...ummi n abi sayang uzma sangat.....

Wednesday, November 25, 2009

..it's 25 nov..

..happy 2nd anniversary sayang..adusk belum carik adiah sayang lagi..adiah anniversary kawan yang ke -10 on 21.8 pon blom belik...(aku pon tak dapat pape)..adiah besday sayang on 26.9 pon belum bagik..(besday aku pon tak dapat jugak)..kerana adanya nuruzma khadijah...itu dah kira adiah la kan?? kan??huhuhu...arini cam nak try singgah jusco taman u..ada jcard day..tapi nak bawak uzma...huhuhu....boleh tak eh???? tgk keadaan la nanti.... cam nak carikan jugak adiah utk sayang...cari yang 3 in 1...last year sayang bagi aku adiah 3 in 1 gak...sayang belanja g spa...huhu....esok dah nak balik kedah...nak buat aqiqah uzma on sunday insyaallah...banyak nak pakai duit tu.....tapi nak gak beli pape untuk sayang...kita tunggu dan lihat la nanti....anyway sayang.....terima kasih kerana menjadi suami ida yang terbaik.....semoga kita sentiasa berada dalam rahmatNYA..semoga dipanjangkan jodoh kita ke akhir hayat...semoga kita dilimpahi rezeki yang halal...semoga kita dikelilingi anak yang soleh dan solehah...semoga kita dikekalkan bersama dunia dan akhirat....abang....ida sama uzma sayang abang sangat sangat sangat.....

Thursday, November 19, 2009

..my 3 months old uzma..

video
18.11.09 - uzma dah 3 bulan...ummi tak sempat nak anta g cucuk sebab ummi kena g meeting kat jb...anyway...my 3 old months doter ni sangatlah gud girl..ummi g jb dia tinggal jap ngan mommy miza sampai g umah mak...pastu skrg bila ambik petang bawak g lepak sri kluang pun tak meragam...malam tidonya pon dah sangat teratur....malahan sangat suka bergurau...tgk la gelaknya ni....uzma.....sihat2 ye sayang...cerdik2...jangan nakal..jadi anak yang solehah..jadi insan yang berguna kepada agama,bangsa dan negara serta berjaya di dunia dan akhirat.....ummi n abi luv u so much....

me..kluang-jb-kluang

kejadian dihari selasa (17/8/09) - bos gtau sok ada meeting kat jb..meeting penyelarasan teknikal antara pbt n jpbd....harus g banyak ilmu nak ditambah...suke ar....tapi jap jer...terus jem pk camne nak wat ngan uzma ni??? cikai2 mau gerak kul 7 sebab tumpang bos...alamak...what to do eh>??? nak anta uzma sepagi yg boleh...mau ke maknya???? erm....pening pening...pk...pk...pk lagi....camne ek....tuptup...ngah drive nak g ambik uzma bos tipon...wahida..23hb awak kena g corse kat stulang laut yer....ok bos....bos baik weh...nak kata apa lagi bolehkan ajer....sudah....23 plak....bos kata...nanti leh la lama sikit kat jb.....erm....lagi pk pk dan pk......

tapi alhamdulillah...punyai housemate yang teramat lah baik.........pagi semalam...aini anta g umah bos...pastu uzma aku tinggalkan ngan mommy miza nya....seb baik ar miza kata dia very gud girl....miza yg antakan g umah mak....tq beb...memang tak terbalas jasa aku kat aini n miza....thnax a lot.....plus 23 ni pun dah ada solution...sayang dah tanyakan baby sitter anak fuad...dia leh jagakan....petang plak sayang nak ambik half day....nanti sayang antakan balik kluang...plak tu tadi mak massage maybe nak datang......

so sekali lagi Allah permudahkan urusan aku menjaga, memelihara dan membesarkan nuruzma khadijah.walaupun aku terpaksa rushing dari kluang ke jb...balik kluang balik...pastu esok balik jb....isnin petang balik kluang....takpe...aku redha....pasti ada hikmah sedang menanti.....antara hikmah yang dah aku rasa skrg...aku dikelilingi dengan kawan2 yang sangatlah banyak membantu dan meringankan segala kesusahan aku........

Tuesday, November 10, 2009

My nEw SchEdulE

iSNIN-KHAMIs
5.30am - 7.55am : dah bangun melayan uzma...ni memang time dia bangun dari dalam perut lagi..subuh pun skrg awal...so senang...lepas solat BF uzma...pastu layan la dia...berborak...tukar pampers..kalo silap2 gaya kena tukar baju sume sekali...pastu dalam 7.30 mandi..siap2 nak g opis...miza tlg tgk2 kan uzma..
8.00am - 5.30pm : anta uzma g umah mak midah dia...kengkadang tido..tapi selalunya celik sebab suke dok dalam kete...aku masuk opis skrg 8.30am..senang lapang jerk tak terkejar...kat opis selalunya perah susu after lunch..pas solat zuhur...selalunya dapat la 4-6 oz.. pastu solat asar pun sesiap kat opis, so that ambik uzma nanti terus boleh layan dia jerk...
5.30pm - 10.00pm : balik keje terus g ambik uzma..1st week to 3rd week aritu, balik keje terus balik umah..terus BF uzma..layan2 dia borak...tapi start semalam bawak dia jalan...sian plak boring tgk syiling rumah jerk dari pagi..semalam g kedai abe..arini tak tau lagi..balik umah BF dia..borak2 jap..pastu mandi n maghrib siap2...pastu BF uzma...n selalunya pas maghrib ni dia dah ngantuk... dalam kul 8.30 uzma dah tido..aku makan..isya sesiap..pastu lepak2 tgk tv ke gosip2 ke ngan miza n aini jap..pastu siapkan beg uzma untuk the next day..kemas baju kotor dia yang dari umah mak aritu..kul 10 selalunya dah masuk tido..angkat uzma bawak masuk dalam..tipon abang..pastu zzzzzzzzzzzzzz...
10.00pm - 5.30am : masa untuk berehat mind n body..akan bangun every 2 hours BF uzma..

JUMAAT
5.30am - 7.55am : pagi sama jerk..tapi dah 3 minggu tak larat sebab malamnya uzma tak tido...agaknya excited kot nak balik jb..hopefully minggu ni dia tido...
8.00am - 12.15pm : anta uzma g umah mak midah dia...etngahari kalo takde pape plan balik tido jerk kat umah..
2.45pm - 5.30pm : keje keje keje...
5.30pm - 7.30pm : ambik uzma..terus shoot to seri alam..setakat ni alhamdulillah..takde plak uzma meragam...masuk kete sengih2 jap..borak2 jap terus tido... makanya aku pun drive la..jap2 pandang uzma..paling lewat sampai umah setakat ni kul 7.30 la..
7.30pm - 10.00pm : solat..mandi..makan..selalunya abi beli makanan kat pasar malam...pastu tgk tv jap..borak2 ngan sayang jap...pastu tido...dua minggu aritu uzma meragam...tapi pas
potong last friday dah ok dah jadual tidonya...
10.00pm-12.00am : pilih2 baju nak gosok..tgk tv kalo larat..
12.00am - 5.30am : tido tido tido..kengkadang kat bilik atas..kalo tak larat kat hall jerk jawabnya...

SABTU
6.00am - 7.00am : bangun subuh..kalo sayang keje sayang siap2..nanti bawak uzma turun bawah..bf uzma...dia dah tido..g basuh baju uzma dulu..
7.00am - 1.00pm : mendobi beround2 baju..baju uzma pastu baju aku..siap dobi sidai baju..pastu tgk tv..kalo sempat masak..kalo tak sayang tapau jerk..erm...kalau penat leh sambung rehat time ni....
1.00pm - 7.00pm : kalo uzmanya mood ok g jenjalan..baru ni bawak uzma g jusco..suke dia..tapi stroller kena sentiasa gerak ar..kalo mood dia tak ok..dia tido..aku ngan sayang tgk tv..takpon tido jugak..hehehe..baju dah kering packing baju uzma n baju aku..untuk stock seminggu..
8.00pm - 12.00am : gosok baju..gosok baju keje aku..gosok baju keje sayang..untuk seminggu..5 pasang baju aku..(kalau dikira helaiannya ada 15 helai..baju kurung sepasang dah 2 helai..tudung selai..tak jadinya 15 lai???) baju sayang 5 lai kalo tak keje sabtu..6 lai kalau keje sabtu...tambah baju nak jalan hari ahad...adalah dalam 23-25 lai sekali gosok....kalo uzma tak meragam n ngam ngan abi sempat la siap sume...kalo tak sambung la ahad..

AHAD
6.00am - 12.00pm : bangun subuh..turun bawah..sambung gosok baju..kalo dah siap semalamnya sambung packing barang..plus sambung dobi baju2 yang terbiar..pastu bf uzma..lagi mandikan uzma..kalo dianya mood ok dia akan beborak ngan sayang sepanjang pagi tu.. kalo tak ok dia tido jerk...
12.00pm - 3.00pm : layan csi jap...sambil borak2 ngan sayang..dah lama gak tak masak sebabnya takde lauk kat umah...kata sayang nanti kalo beli takde time plak nak masak...makanya sayang tapau jerk...
3.00pm - 7.00pm : dah kuar...nak balik kluang..kekadang kalo ada nak cari barang singgah tesco dulu..last week g umah kak fara jap..tgk darwisy..tapi darwisy tido plak...pastu balik kluang...sampai selalunya dah kat maghrib...loading barang kat umah delima..anta sayang g bus stand..dua minggu pertama aku nangis ok masa anta sayang..cam sedih jerk kena tinggal...tapi 3rd week dah ok...
7.00pm - 10..00pm : bermula semula tinggal berdua dgn uzma...sambil melayan uzma..bergosip ngan miza n aini..tgk2 tv..makan2..dah penat..kemas barang2 sket...kemas bilik sket...
10.00pm - 5.30am : tido sambil bangun bf uzma every 2 hours..

maka inilah jadual kehidupan aku, sayang dan uzma selama seminggu sejak dah naik keje ni...aku doa sangat semoga diberi kekuatan mengharungi semua ni..kengkadang pk2 penat sangat..tapi apakan daya...semoga ada rezeki aku nak balik jb dok ngan sayang...




Wednesday, November 04, 2009

..sabarlah wahai ummi..

dah dua malam...uzma tido yang tak berapa nak tido..tido2 ayam gitu...isnin malam dia terkejut kul 12.15 malam..tetiba....nangis...pastu dia...tido tapi tak lena sampai la ke pagi....ingatkan itu aja...bersambung malam tadi...pon still the same...dia terjaga kul 1 sampai le ke pagi...aduh anak.....berpasir2 mata ummi...berpinau2 kepala ummi....lesu rasanya badan ummi...... tapi kalah bila tgk senyuman uzma tu......kalah sangat....gagahkan jugak hati...kuatkan la jugak badan....ummi msg abi tengah malam tadi...kata ummi tak larat dah nak hadapi sorang2 sume kerenah uzma... penyudahnya abi bagi ummi few options untuk difikirkan... a.cuti tanpa gaji sebulan..b.cuti sekali dalam seminggu..kena bincang ngan bos kata abi..takut performance merudum...memang pon...keje pon cam lambat2 nak disiapkan sebabnya sakit kepala..susah nak concentrate keje kat opis....jua n zilah cadang beli buaian...erm....bukan taknak...tapi nanti cam susah nak gerak kemana2...pastu macam not so good for baby's brain...miza lak kata...uzma masih dalam proses penyesuaian...en.mahat pun kata camni..erm...tgk weekend ni...nak bawak uzma g urut...n g la tgk2...kot2 la ada time aku terlupa plak.... aku??cuba menguatkan diri dan tabahkan hati mengharung segala dugaan dan cabaran ni sedaya mungkin...agak2 dah tak larat nanti rasanya ambik gak cuti ni.........

Thursday, October 29, 2009

mari try market senyuman uzma...






..ni ada few senyuman Nuruzma Khadijah Binti Muhamad Sukeri yang baru 2 bulan 2 minggu....saje nak join ONLINE CONTEST~SENYUMAN CERIA SI COMEL...kalo ada sesapa lagi nak join leh check kat sini..http://smileykidz.blogspot.com/2009/10/online-contest-senyuman-ceria-si-comel.html...saja anta...mana tau kot2 ada rezeki uzma....

Monday, October 26, 2009

2 buah hatiku beradu..

Tengok ni...sepesen bukan???anak abi..tersengih2 sorang masa aku snap gambar ni...dua2 tak sedar...cumenya tangan uzma blom cukup panjang nak cantum cam tangan abi...kalo nak tgk cam2 ragam uzma tgk masa tido...mulut dia...mata dia..macam2 memek muka dia wat nanti...kelakar pon ada..tu tak masuk pelbagai bunyian...tak kisah la uzma...janji tak ngaruk cam tu hari....

Thursday, October 22, 2009

..JIKA..

( P )
Jika teringat tentang dikau
Jauh di mata dekat di hati
Sempat terpikir tuk kembali
Walau beda akan kujalani
Tak ada niat untuk selamanya pergi

( L )
Jika teringat tentang dikau
Jauh di mata dekat di hati
Apakah sama yang kurasa
Ingin jumpa walau ada segan
Tak ada niat untuk berpisah denganmu

( P & L )
( korus )
Jika memang masih bisa mulut ku berbicara
Santun kata yang ingin terucap
Kan ku dengar caci dan puji dirimu padaku
Kita masih muda dalam mencari keputusan
Maafkan daku ingin kembali
Seumpama ada jalan tuk kembali

( P )
Jika teringat tentang dikau
Jauh di mata dekat di hati
Tak ada niat untuk selamanya pergi

( L )
Jika teringat tentang dikau
Jauh di mata dekat di hati
Tak ada niat untuk berpisah denganmu

dis was the first song utk me n hubby..masa kat polimas...it was 10 years ago...tetiba arini sangat rindu kat sayang..takpe takpe...sok dah jumaat....tak sabarnya nak balik esok....

my 2 months uzma..

hehehe...ni uzma punya 1st function..ikut ummi g dinner kat dewan...hehehe..baru 2 bulan dah g function....jangan memain....kata nak jadi JUSA A nanti...so ummi train ar dari awal...hehehe..semalam g check up 2nd months....uzma naik 1.1kg...dah 4.9kg ar skrg...tinggi tak ukur..tapi ada satu kejadian menarik semalam...masa dalam bilik biru(untuk nurse check uzma) dia ngamuk2..aku pon bagi ar susu...yang dah diperah...dia takmo..aku cakap ar "kan sama ni susu ummi"..tetiba uzma nangis yang berbunyi "lain.."..wahhhhhh...punya ar nurse tu jerit...riuhnya...iskisk...sungguh cerdik anak ummi ni...sampai kat bilik cucuk tu pon kena kutung ngan nurse2...geram no diorang tgk rambut dia yang lebat tu....petang tu bawak g opis...hehehe..elok jerk diamnya...n malam tadi pas maghrib dia dah tido...kepenatan g keje:P bangun kul 1.30pg...sampai kat kul 2.30pg...badan cam panas...aku bagi ubat...dia lelehkan kat tepi mulut...bangun pagi tadi cam ok sket...nurse semalam kata memang akan demam....tgk la amek ptg ni kang macamana...harap2 sihat la anak ummi....

Tuesday, October 20, 2009

openhouse sana sini..

last saturday ada few openhouses..farid n angah kawan sayang..+ kak zura n also jemputan cukur jambul yem(anak kak shila)...on the same day nak kena balik ke kluang..nak ngemas bilik yang 2 bulan ditinggalkan..almaklum..uzma sangat sensetif ngan habuk...ada habuk sket pon dia terbersin2...sekarang nak bergerak kena ikut timing uzma..tunggu dia bangun tido..tido lagi..bangun lagi...tido lagi..bila dah siap packing n loading barang dalam kete..kitorang pon bersiap...masa kuar dari umah tu dah lepas asar dah..senang solat siap2 kat umah..memula g umah farid..pastu g umah angah..n dis is uzma n ummi (seperti biasa ummi akan menjadi fotographer sendiri..di dalam kete..tu pasal takde gambar abi...so sorry sayang).. tak sempat nak g umah kak zura..umah kak shila pon tak sempat...tu pon sampai kluang dah 9.30 terus tido jerk...

Pertama Kali..

jengjengjeng...mari menguji skil abi...huhuhu..111009...for the first time ever sayang mandikan uzma...senyap jerk uzma bila abi mandikan..(ala...takde pernahnya uzma nangis time mandi kerana memang sangatla suka main air).best tgk....aku cakap kat sayang.."kena ar blaja...mana tau kot2 ida sakit ke..tak larat ke...takkan uzma tak mandi sampai malam plak kan???dah mandi siapkan pulak anak dara abi tu...huhuhu...adapun skil....bape markah kita nak bagi kat abi ni uzma???? kiranya pasni kalo kena g kursus leh ar tinggalkan uzma ngan abi...huhuhu....boleh ke sayang???

Monday, October 19, 2009

uzma jenjalan lagi...


mak ada muet....kat temerloh...seperti selalu uzma n me jadik kangkwit(alamak betul tak ejaan ni eh??) dari kuantan ke temerloh...siap sampai ke mentakab...huhuhu....daerah mana lagi lom jalan kat pahang ek??? jerantut...ada umah yaya...t leh g.... bentong....erm..daerah apa lagik????

ni masa otw ke mentakab...huhu...semata-mata untuk mencari kfc...kuangkuangkuang....

...imej baru nuruzma khadijah...



abi yang bertungkus lumus mencukur rambut uzma yang sangat lebat itu... hampir2 4 jam nak siapkan satu kepala....masa dah separuh hampir abi ajak bawak g kedai mamak....


ni ayahde plak...bersungguh-sungguh menukar imej aimi...lenguh jugak ar tu...

so...dis is the new uzma....hehehe sangatlah suke pegang kepala dia yang botak...siap leh tumpang garu tangan lagi..hehehe...

n dis is aimi dengan rupa baru....huhuhu...comey comey comey...... geramnya maklong tgk pipi dia....













Sunday, October 04, 2009

My little girl...

Hehehe....dis is uzma's 1st headband....headband ni la yg telah menyebabkan change of plan for this coming saturday..plan asalnya nak pakai baju yg jua n zila bagi...tuptuptup...jumpa headband purple...lalu ummi dan uwannya mencarila the whole set of purple gown for her...

Friday, October 02, 2009

Cherating kito...





uzma berjalan lagi diusia 42 dan 43 hari....kali ni ke Cherating plak..
puncanya...mak ada meeting utk MUEt...makanya..takkan la nak tinggal kan???
petang selasa g melalui by pass...sampailah ke cherating....Sanctuary Resort...
tapinya tak dapat nak bergambar sakan....kerana....hari sampai hujan...
hari nak balik pun hujan....
ni dia muke seronok uzma dapat dok dalam bilik aircond...
jenuh la ummi bila balik johor nanti....dalam hari dah berjalan kesana sini...
johor-pahang-negeri sembilan-pahang-johor...
nanti raya haji nak tour dari utara ke selatan pulak....





Monday, September 28, 2009

1 month old uzma :o)

24 september bersamaan 5 syawal...kena bawak uzma g check up sebulan n repeat sb reading...best kali ni abang teman coz abang still cuti raya....so pepagi tu dah mandikan uzma...g ngan abang n mak...kebetulan ada parking..mungkin sebab raya lagi...orang pon tak berapa ramai....bagi kad...ambik no..bagitau nak check sebulan n check kuning dia...macam2 perasaan ada...excited...nak tau perkembangan dia...dalam masa yang sama risau pk reading kuning dia....memula no 51 kena masuk bilik 8..makmal...dupdap....risau...cucuk kaki dia ambik darah...ehek ehek...dia nangis manja....tunggu jap....5.6 reading dia...alhamdulillah....lega..pastu kuar plak...bila dia panggil uzma...bukak baju sume (memang tak pakai barut dari umah dah..nanti leceh)...timbang...wah...dah 3.8kg...means dah naik 0.9kg sebulan... ukur lilit kepala plak...34cm...dah naik 0.2cm....ukur panjang...55cm...naik 0.8cm...wah...perkembangan yang sihat...
pastu masuk bilik 7....check aku...ok dah takde apa...buku merah dah leh simpan...pehtu check uzma....uwaaaa....dia nangis....nyusukan dia jap....sekali masa kena cucuk....jarum masuk, susu plak terlepas....peh...dianya nangis...rasanya bergema satu klinik jalan gambut aritu...huhuhu....takpe la uzma..nama pon baby..... so next check up is on 21oct....iaitu tiga ari lepas aku naik keje...makanya akan pulang la ke klinik mengkibol....> tempat jatuh lagi dikenang...ini pulak tempat memula check up <

..raya 2009..



..Macam tak percaya bila raya tahun ni dah bertiga...last year raya pertama kat kedah...but this year raya pertama kat kuantan...sebab aku masih dalam pantang... Nuruzma Khadijah menambah seri di pagi aidilfitri tahun ni...bersalam dengan abang diawal pagi...mohon ampun dan maaf sekiranya ada salah dan silap yang mengguris hati abang selama ni...pastu abang g solat ngan abah...bila dah siap salam ngan mak n abah pulak...oooo...uzma dapat duit raya dari uwan...pastu g umah ayah long...tengok aimi pulak...hehehe alasan kukuh nak jalan...uzma nk jumpa aimi....sume orang kata...kalo orang dulu dalam pantang takleh pijak tanah pon.... nak wat camne....uzma nk g jumpa aimi...(ummi yang nak jalan2 jumpa makde yaya..pinjam nama uzma plak)...kat umah ayah long jumpa family ayeh teh n ayah de...makanya agak lama la kat sana....tapi lega la sebab at least dah jumpa terus 3 family...memandangkan dalam pantang...tak dapat nak wat apa2 persediaan raya...makanya....abang pakai baju masa nikah...aku pakai baju yang syuhaidi hadiahkan (apa la khabar dia agaknya sekarang)...uzma plak pakai baju yg uwan belikan....
Petang raya tu balik batu kikir pulak...sebab uzma belum jumpa onyen dia lagi...kul enam lebih baru gerak...siap mandikan uzma n tukar baju tido...coz confirm sampai BK malamnye... memang pon sampai dalam kul 10.30...uzma disambut uwan udenya...wah ..meriah wan su pon ada....best2...uwan teh memang dah ada la kan...memang syok la..sebab aku pon dah lama tak balik kampung...so ni gambar 2nd raya....dah jumpakan uzma ngan onyen n onyen ain...g lak bawak jumpa onyen cu n onyen lang....tapi sekadar disitu jerk ar..almaklum...dalam pantang..takde la gerak ke tempat lain....so..tak dapat la nak naik semban....belom la dapat ditemukan uzma ngan uwan2 site ampang tinggi lagi....
Raya ketiga...gerak ke temerloh dari BK....singgah Bukit Mendi umah pak ndak..(pak menakan abang)..dah alang2 lalu kan....tapi pak ndak takde...dapat jumpa mak ndak ngan anak2 dia...taktik abang tak menjadi...heheh...konon taknak tipon sebab taknak diorang prepare apa...sekali kena gak tahan lunch....pastu barula gerak ke temerloh...tido umah cik shimah... Raya keempat..g raub....umah pak ngah (pak menakan abang jugak)...aku pon first time jumpa family pakngah ni....masa kenduri kawin dulu tak perasan...lunch kat raub la kitorang aritu...pastu baru gerak balik kuantan...
hmmm...makanya...dalam pada belum abis pantang..uzma dah teroka pahang n negeri sembilan...balik ni nak jenjalan johor plak....so..itulah cite raya pertama kami bersama buah hati tersayang...

Friday, September 04, 2009

..CUBA TEKA SIAPA SAYA..

1. Saya dilahirkan pada 9.13 am, 18.08.09 di Hospital Daerah Kluang.
2. Saya dilahirkan dengan berat 2.9 kg dan sepanjang 47 cm..
3. Saya kena tahan kat wad sehari selepas dilahirkan kerana ketuban ummi pecah lebih 12 jam.
4. Saya sangat kuat tido...bila kenyang saya akan tido lama2...
5. Saya hanya akan nangis bila saya lapar..
6. Saya telah senyum pada hari ketiga selepas dilahirkan..
7. Saya juga ditahan di HSI hari keenam saya kerana jaundis...
8. Sekarang saya di kuantan..umah uwan n aki...ummi berpantang disini..
9. Saya kena tunggu abi balik bila ujung minggu..
10. Saya adalah permata kesayangan ummi dan abi..NURUZMA KHADIJAH BT MUHAMAD SUKERI.....

Friday, August 14, 2009

kisah 3 hari dua malam di glory beach resort....

27 - 29 Julai lepas....huhuhu....dalam pada kandungan yang dah nak mencecah 36 minggu...aku g induksi khusus....huhuh...makanya baby ni betul2 anak gomen... induksi umum dah g...induksi khusus pon dah...patutnya arini kena g btn sampai 17...tapi mintak ampun...nak jalan pon dah tak larat.... glory beach resort...heheh...bersantai jerk 3 hari tu...walaupun tak larat gak..kelas sampai ke malam but still release gak ar jap dari opis yang tengah banyak kerja.... penceramah pon best....kengkawan seinduksi lalu dari jpbd ada... join ngan TA senibina... best cuma tak dapat ar nak kenal sangat kerana sangat singkat...exam ada...pon taram jerk almaklum....objektif...
dan yang paling best sekali bila maktam datang bawak adam selasa petang...wah...sungguh best....it was her birthday....i called her that morning n told her i'm in pd....makanya petang tu pas kelas maktam datang bawak adam....ajak kak yang tapi mek tu keje la pulak....adam sampai..memula relax jerk...dah abis ditawafnya apartment tu...lalu ia berbunyi.."abang sukeli mana?'.... heh aku ingatkan dia tak pasan sayang takde....aku cakap kat dia..."abang sukeri keje la adam....dia tak ikut"....pastu bawak adam turun g berendam kat swimming pool....huh...kalo la masa sayang anta tu dia tak pesan....sure2nya aku pon dah turut terjun tiruk dah dalam pool tu.....tapi mengenangkan kata suami.....kang jadi pape kang bahaya.....jadinya...telan air liur jerk ar aku tgk pool n pantai yang indah itu........

Thursday, July 23, 2009

..me so busy...so tired but still me are so happy...

huish...sangatlah bz sehingga tidak sempat mendrop by to chit chat anything.... sangat hactic bulan 7 ni... dari awal bulan bz yang teramat sangat...meh nak share sikit sume2 cite dalam bulan julai ni...tapi tak dapat ar nak pepanjang kerana teramatlah mengejar masa....

mula ngan kisah keje... pertukaran staf ke federal sikit sebanyak menjejaskan perjalanan osc...lagi plak yang serap ke pbt tinggal 2 orang...ditambah dengan pertukaran ketua bahagian...makanya kejutan demi kejutan jugak la bagi aku n krol yang nak mengcover sume hal ni...termasuklah solehah...budak praktikal yang menjadi mangsa keadaan...but still thanx her...sangat lah banyak membantu... 8 julai meeting osc...agak serba berterabur...tapi still can manage...dah lah aku cuti the next day...maka solehah lagi jadik mangsa....pehtu 13-16 julai ada kursus Manual Prosedur Kerja dan Fail Meja...kat IKWAS...(tempat yang aku patut g wat PAC dulu..huhuu...rasa gak masuk)...ni join ngan MPKnya team...kursus yang teramat sangatlah menarik kerana ia adalah ilmu yang sangat-sangat aku perlukan....dan ehem-ehem....tn hj hassim kata aku leh jadik cikgu ok...cikgu wahida...anak cikgu farijah...huhuhu....dan kesannya ialah...aku nak kena siapkan MPk utk OSC dan fail meja utk aku n anak2 buah.... sepulangnya dari kursus itu....berhimpunlah permohonan KM yang banyak...ditambah pulak aku nak kena prepare for next meeting osc...nasib lah dah tukar ke 27hb... hmmm...keje keje dan keje...sungguh banyak keje....tuptuptup... kena lak panggil untuk join stategic planning nya bengkel kat jb next week 27-29....dah lah kena g lepas meeting osc isnin tu....sekali nak dijadikan cerita.... semalam KPKT lak call...kena g induksi khusus on the same date...makanya...aku akan ke pd lah isnin sampai ke rabu nanti.... lagi menimbun la keje balik tu nanti.... arini aku ngah clear up portalnya hal... maka...1.MEETING nya hal...2.EDARAN PERMOHONAN KM...3.E-REGISTER update for mei, jun n julai...4. PORTAL...hope everything can settle by today..5.MPK & FM...pending lagi...6.BULETIN..need to prepare for aug n oct nya memandangkan aku akan bercuti panjang....7.CHECKLIST...nak direpair dan perbaiki ikut template yang kpkt anta....UWAAA....BANYAKNYA KEJE SAYA...SUMENYA NAK SETTLE BY 21ST AUGUST NIH...

kisah baby saya....last week g check up kat KSMC...baby dah 2.4 kg...alhamdulillah baby sangat sihat....aku pun sihat....berat pon naik terkawal....selepas dah berbulan2 berat aku turun....naik jugak la sikit bulan ni.... si baby ini pula sangatlah lasak...huhuhu...ikut cam sapa agaknya ek...huhuhu...ummi la tu...sapa lagik... jap kang lutut dia dah naik...jap lagi naik plak siku...isk isk isk....takpe janji anak ummi sihat ok......owh....dah juga dapat nama.....tanya pendapat abang azilah yang ustaz itu...maka sudah ada nama for both boy or girl....nak tau???? huhuu...kita tunggu baby kuar dulu.....surprise...owh....appointment aku ngan pakar echo HSA...alhamdulillah....takde apa....maka lega lah hati.....

life aku sekarang....dah mula terasa berat la sangat bila nak bergerak....last saturday aku kena sakit pinggang n belakang yang amat sakit...sampai abang terpaksa papah aku g toilet n gerak...sakitnya tuhan je yang tau...oleh itu sepanjang sabtu lepas tak larat nak wat apa....makanya...ari ahad abang anta balik kluang...sebab dah tak larat nak drive sangat....satu perot dah tersangkut kat stering....dua...pinggang n belakang macam sangat sakit bila nak masuk clutch.....dan dikluang....bersama miza la tempat nak menumpang kasih mintak tlg drive....nak kuar bekfast azilah ngan jua lah tempat menumpang manja....

orait...tu je yang sempat nak conteng2..kiranya macam cover la ek sepanjang bulan 7.... sok sok kalo sempat taip lagik.....wahhhhhhh....5 weeks to go....doakan aku n baby selamat....

Wednesday, June 24, 2009

sungguh comel...

060609 - kuar ngan sayang n dik own... memula g baby world kat masai...dapat dua pasang baju n sepasang booties n mittens yang belang coklat tu...pehtu g jusco tebrau...yeehaa...lagi kemaruk tgk barang2 yang comel utk baby..lagi 2 pasang baju...4 set booties n mittens...2 set topi yang ada gak booties n mittens..nappy..towel...n 2 blankets..satu ada topi..satu takde...

hehehe...suke sangat.... geram pun ye jugak... macam tak abis2 plak nak beli bila tengok barang2 baby kat jusco tu....
220609 - arini aku sambung g carik barang2 baby
kat kluang... pas opis g ngan miza....dan hasilnya ialah...seperti yang dapat dilihat disebelah... drypers for new born...towel satu set lagi..dapat baju ngan booties n mittens sepasang.. botol susu lelain saiz....sumenya pooh...hehehe kerana ummi yang suke pooh:o) n some toileteries anakku...
drapolene n minyak talone pun dah ada....
so ada sikit lagi barang....huhuhu...tu abi punya part plak.....weekend ni cadangnya nak g abiskan cari barang2 baby...next week dah masuk 32 weeks... 8 weeks to go...semoga anak ummi n abi sihat dan selamat sehingga dilahirkan..YA RAQIB..YA RAQIB..YA RAQIB..YA RAQIB..YA RAQIB..YA RAQIB..YA RAQIB..






Wednesday, June 17, 2009

caught u :o)

sekarang baby dah nak masuk 30 minggu...means another 10 weeks to go...movementnya yang sangatlah lasak...sampai kekadang senak ummi dibuatnya...tapi baby ada satu perangai...iaitu sangat malu...kalo dia gerak...its only between us...tiap kali aku panggil abi dia nak tunjuk dia gerak...terus dia senyap...kadang2 tu aku panggil abi dia senyap2 pon dia semacam tau2 jerk...maka abi memang tak penah dapat tgk or rasa dia gerak sejak2 baby dah makin aktif....
tetapi...last tuesday...early in the morning...around 5.35 am...finally...abi dia dapat rasa dia gerak...selasa bangun pagi ar since aku nak kena balik kluang...dari 5.30 dah rasa dah...kan main lagik dia bergelora dalam tummy ummi...senyap2 aku tarik tangan abi dia...letak kat tummy aku...maka "WAH.....DAH DAPAT DAH RASA DIA GERAK"...punyalah seronok abi dia...heh...mesti baby tido masa tu sampai tak perasan abi dia pegang...oleh itu...di pagi yang hening itu...dapatlah sudah abinya rasa pergerakan baby tersayang for the first time ever sejak baby dah semakin lasak ni....dan ummi turutlah gembira kerana dapat membahagiakan suami tercinta...Ya Allah Ya Tuhanku...sihatkanlah anak di dalam rahim ku ini...cerdikkan akalnya...sempurnakan sifatnya...lahirkannya sebagai anak yang soleh/solehah....jadikannya anak yang mendengar kata ummi dan abinya...semoga ia lahir sebagai umat islam yang berguna kepada agama, bangsa dan negara...YA RAQIB....YA RAQIB....YA RAQIB....YA RAQIB....YA RAQIB....YA RAQIB....YA RAQIB..

Wednesday, June 10, 2009

sEtahun Sudah BerLalu...

Sedar tak sedar dah setahun dah aku kat MPK.... dah setahun dah aku berulang-alik PAsir Gudang-Kluang-PAsir Gudang rupanya.... dah setahun dah aku kenal orang2 MPK (walaupun ada yang tak abis kenal lagi)...dah setahun dah aku keje gomen.....dah setahun dah aku menabur bakti kat MPK...dan hari ni sempena setahun aku kat sini....secara kebetulan pulak mesyuarat OSC tadi...maka aku cakap ar kat kengkawan...makan2....arini aku blanje....sempena setahun aku di MPK....seronok ke tak eh kat sini???? kalo mengenangkan apa yang dah jadi last week.....ilang segala keseronokan aku kat sini...tapi apa guna nak dikenang barang yang lepas kan??? as what i've said in my department meeting last 2 days....."let me begin my next one year peacefully n happily".....sepanjang setahun yang dah aku lalui setahun yang lepas rupanya banyak kisah tersirat dibelakang aku.....maka....sekarang...i'm trying my best to forget all the unforgiven matters.....lets begin the new year with a new me....hehehe...
apa yang telah aku lakukan untuk mempositifkan jiwa terluka???? heh...1...aku dah wrap meja aku ngan wrapping paper berwarna pink......2...aku telah membeli botol air 2 liter berwarna pink....(walhal aku adalah sangat tidak sukakan warna pink sebelum ini yea...)....3...aku telah menggantikan frame baru di atas meja...dimana didalam frame itu ada picture of me with my mom n hubby.... 4...plan to change my wall background....bahan2 dah ada...tapi belum sempat buat.... 5.... started already my new E-register program....dah ada pun failnya.... 6... looking for new ideas for my next oscnya buletin...7...dah ku wangikan bilik ini dengan wangian glade lavender....8... pintu bilikku telah kembali kurapatkan kerana tidak berminat lagi untuk masuk campur hal2 orang...yang selama ni aku tak campur tapi dibelakang aku rupanya mereka2 adalah pengutuk2 antarabangsa hal2 aku.....9.... ooo...lupe...aku beli hehehe...ada benda lekat2 yang comel ini......yang telah kulekat2kan dipc dan kabinet ku.... 10...last but not least...takde kena mengena langsung ngan opis.....hahaha...aku dah start beli barang2 baby...yeay........heh...nanti aku letakkan gambar2 tu sume..... k....dah rehat....nak rehat....ngantuk plak rasa mata ni..... petang ni nak wat surat makluman awal....nak siapkan e-register for mei.....n kalo sempat nak keluarkan surat ulasan pending....here u go wahida.....all the best for another year in OSC MPK...chayo'....

Thursday, June 04, 2009

sorry seems to be the hardest word

...It's sad, so sad...It's a sad, sad situation...And it's getting more and more absurd
It's sad, so sad....Why can't we talk it over....Oh it seems to meThat sorry seems to be the hardest word......
semakin cuba aku melupakan apa yang dah terjadi....semakin sebak rasa dada ni....semakin aku cuba nak buat macam takde pape yang terjadi...semakin sukar nak aku lupakan apa yang dah terjadi....semakin aku pujuk hati ni...semakin dalam terasa lukanya.....
bangun2 pagi tadi je aku ada satu rasa yang cam tak best...badan rasa cam nak demam.... hati rasa cam tak best.... nak g keje pun macam tak best....takde rasa pun cam nak g keje.... kebetulan arini aku ada check up kat klinik mengkibol....dah tu kena minum air gula plak lagi...memula tadi ambik darah....pastu minum air gula....pastu ambik urine.....check hemoglobin darah...check bp n berat badan...huhuh...berat naik 1.2kg....finally.....dah berapa kali check berat badan turun jerk..... pehtu check perut.....dah selesai sume miza ambik...balik opis....tapi berat hati nak naik opis....1...aku semacam takleh nak tgk muka orang yang menggelar aku babi kenyang itu....2....aku tak kuasa nak menghipokritkan diri semacam tiada apa yang berlaku...3...i'm mentally block to be in this room..... tapi aku gagahkan kaki....naik juga ke atas.... first come first bukak jer pintu dah nampak muka orang yang memanggil aku BK itu.....cuba bertenang...terus masuk bilik aku tutup pintu.....malas nak layan....takde mood...tak larat.....tak suke...sume rasa ada.....
10.15 kuar balik...nak g KKM utk ambik darah lagi....no choice...terpaksa gak bercakap..."saya g klinik".... keluar....sedikit tenang....sampai klinik ambik darah lagi..... pastu dah kuar...masa tengah jalan ke kereta rasa cam basah tangan aku...sekali darah daaa.....huhuhu....trus tekap balik kapas nya..... tegok2 dah bengkak kat tempat ambik darah tadi..... pastu aku terus g ksmc....malas nak balik opis...pon risau kalau2 next week tak sempat g....dr biasa takde...arini dr lain....takpe...check....baby is already 1.1kg.... pastu condition lain sume ok.....cume jantina....masih dirahsiakan....huhuhu.....sedikit menghibur hati ummi..... balik opis.....boring lagi...grrrrr......takde passion ni nak dok kat opis.......tolong tolong tolong..................... tak suke tak suke tak suke.......aku dikelilingi orang2 hipokritas......pelakon2 handalan.....memakai topeng....aghhhhh.....BOSAN!!!!!!!!!!!!!!

Wednesday, June 03, 2009

bila kebenaran mula terbongkar....

satu situasi yang agak mengejutkan dan memeranjatkan berlaku diopis ini semalam.... satu keadaan yang agak gentar dan genting...kisah bermula....2.30ptg aku baru pas solat zuhur.... kedengaran riuh rendah diluar bilik aku....isk....bercerite menda bebudak ni kuat gininya cite....pastu aku dengar..."ko ni apa masalahnya ni???" " pasal sume orang tak betul ko sorang je rasa ko betul?".... pastu tetiba jerk masuk sorang staf aku ni ke bilik..."puan ada simpan al-quran kat opis?"..."ada...apahalnya ni??"...."haa...ko ngata sume orang kan...ni puan wahida ni ko kata apa??? babi kenyang kan?"....gulp....tertelan air liur aku....apasal lak babit nama aku ni...tersentap pon ada gak....bayangkan seumur idup aku...tak pernah panggil orang dengan nama binatang tu...tup tup orang panggil aku lak camtu.... pastu aku cakap..."bawak2 lah duduk...."...aku soh staf aku bagi air kat orang yang tengah marah2....yelah..kata orang kalo marah...tengah berdiri elok duduk...minum air...bagi sejuk sikit....ooo...nampak gayanya semakin hangat... isk....aku malasnya la nak masuk campur....aku terus jerk wat keje.....dalam bilik...malas nak campur..... tetiba....masuk la orang yang mengamuk ini...ngan staf aku....maka terbongkarlah satu per satu kisahnya...apa yang dikatanya aku....terlalu macam2 yang dikata...sampai tak larat nak aku tulis....but the most yang hurt aku sangat ialah....bila memanggil aku babi kenyang....isn't that too much???? ya allah....... berilah aku kekuatan....... sampai malam tadi...nak tido pon susah.....aku tanya miza..."miza..buruk sangat ke aku sampai dia panggil aku camtu???"..."jahat sangat ke perangai aku sampai dia tergamak samakan aku dengan sehina2 babi??????"..... pagi ni bila aku panggil tuan punya badan...tanpa rasa bersalah...dia kata memang dia panggil aku macam tu tapi sekali jer...sebab dia marah sangat dengan aku masa tu.....Ya allah.....aku tanya dia..."kalau saya panggil awak macam tu awak rasa apa????" .."saya marah..." "SO....what do espect me to feel????".."saya ni mengenangkan awak ni anak orang....kalau adik saya...dah lama dah saya ramas mulut awak tu".....mukenya sungguh tenang...dan sangatlah takde rasa bersalah langsung..... haahaha...hampeh....dan ada lah terselitnya story pasal kebenaran2 lain..... hmmm...kata jua....inilah hikmahnya ko berdiam....sekali terbongkar dah....masa aku jumpa dia tadi pon aku cakap..." saya tak kisah awak taknak respect saya sebagai bos....but plz....respect me as a human being....saya ada hati dan perasaan...saya ada suami...saya ada mak ayah dan saya bakal ada anak......kalo awak panggil saya babi....habis orang2 di sekeliling saya ni apa????.....buruk sangat ke muka saya sampai awak sanggup samakan saya dengan babi????jahat sangat ke perangai saya sampai awak samakan dengan sehina2 binatang????"..."saya cakap macam tu sekali jerk puan.."..bila aku panggil staf yang lain baru aku tau...dia memang panggil aku BK...shortform for babi kenyang.... Ya allah...kuatkan lah aku....lucky me i'm pregnant....cool sket...aku rasa kalo tak memang makan penampo dah budak ni....but what to do...i need to be profesional.....waima dalam hati ni tuhan jerk yang tahu betapa remuknya hati aku......betapa kecewanya aku...betapa hampanya aku...betapa sedihnya aku...betapa hibanya aku...bila kenangkan ada hamba allah yang tergamak menyamakan aku dengan sehina2 binatang....aku redha...aku pasrah...aku terluka...

Monday, June 01, 2009

..our latest gadget..

040409--> got our aspire 4937.. ia adalah kerana kegusaran nak kena g induksi... sebab laptop travelmate tu telah disebat oleh hamba allah pada 25122006 bertempat di ampang... oleh itu... sebagai galang gantinya...g landmark...carik yang baru...still acer....ni la dia.... tapi yang hampehnya g induksi assignment sume kena tulis tangan....maka aspire ini dibawa hanya untuk liburan semata-mata... tapi still senang sket ar skrg time ada keje2 urgent takde la payah nak stay kat opis....hangkut jerk siapkan kat umah... sangat handy n very usefull....n another one is...




240509--> bertempatkan di jusco tebrau...me got this coolpix S220 :0)
hehehe...mengapa saya dapat kamera digital baru??? kerana sayang telah termenjatuhkan camera casio exzilim saya.... oleh kerana nak g kenduri dian last saturday...maka sayang paksa rela menggantikannya....huhuhu...sayang kata ni adiah all in one for this year... adalah juga adiah arijadi me ke 28.... adiah anniversary kawan ke 10....dan adiah anniversary kawin ke 2...oh....sungguh tak aci.... but still tenQ sayang...hehehe dah leh sambung semula hobi saya...iaitu bergambar...mengambil gambar...mengedit gambar dan mengalbumkan gambar...yeay.... nanti me upload some new photo of mine.... sangat lah seronok bila dapat coolpix ini... ada lima pilihan colornya...ijau..cam tak best...pink...uuu..not me... biru...warna nila....cam tak best gak...silver...ramai sangat dah ada kamera warna silver...maka the fisrt n the best choice of mine is purple.... mari...mari jadi purple addicted.... hehehe.....tenq sayang...tenq very much......






Friday, May 15, 2009

11 Mei 09 @ Matriks Tangkak

hari ni aku ambik cuti...nak anta dik own g register kat matriks tangkak... dia sampai ngan ayah pagi sabtu.... ahad bawak keluar beli barang....ahad malam dik own tanya aku..."kak ida esok keje ke???"...sedih je bunyik soklannya....aku cakapla...tak keje....nak hantar dik own la....
maka tibalah hari yang dia tunggu....huhuh.....seperti mana yang aku dah lalui 10 tahun lepas....huish....dah lama rupanya aku tinggalkan poli.... kuar dari seri alam kul 7.15 pagi....light breakfast jerk....milo n roti sapu kaya....hari ni working days....takut hiway pasir gudang jem.... alhamdulillah....perjalanan smooth jerk... dik own tido....mungkin risau kot cuba membayangkan apa ada di tangkak....ayah lak menung je kat belakang....barangkali risau memikirkan anak dara yang nak ditinggalkan...
sampai exit tangkak....tanya ayah nak stop tak???ayah kata takpa...jalan dulu.... hmmm...sah memang takde apa pun kat sini..... pekannya pon leh dikira jer berapa kedai yang ada....ada KFC...lelain sume takde....huhuhu...... alah...apalah bezanya nak dibandingkan ngan aku kat seri iskandar dulu lagi takde apa..... sampai matrik kul 8.45 am...huhu...sayang bawak kete speeding gonzales pagi tu....first time ar dia drive langgar speed limit....heheh....sapa soh gerak lambat dari umah.....
dekat gate ada petugas...sekali pandang cam bebdk senior ar...bagi satu kad...kena register kat blok D.... ok...cari2 parking...ops....masa sampai kat surau ayah nak turun....sudahnya aku, sayang ngan dik own je sampai ke parking.... aku pon teman la sampai tempat register....dik own masuk aku tunggu kat luar.... dalam 5 minit ada la.... dik own kuar kata borang akurjanji sangkut...baru je malam tadi sayang tegur borang tu... dia guna pen biru...isk kan ke borang rasmi kena pakai pen itam.... pastu dapat hostel kat blok C...sebelah jerk...tapi penat jugak la nak jalan....masa nak ke blok c tu ayah ada kat khemah blok D....memandangkan taknak nyusahkan ayah....aku soh ayah tunggu situ jerk sementara nak wat hostelnya urusan........dah register dapat kunci...naik tgk bilik...nasib baik tingkat 1....kalo tingkat empat...tak layan....tak dapat de aku nak manjat....ok...dah tgk bilik...turun g kat keta...ambik barang2.... masa naik tu dah ada satu katil yang ada orang....tiga lagi kosong...masuk dik own 1, 2 lagi kosong....bilik selesa.... boleh ar....huhuu...teringat lak masa aku kat poli dulu...mane lah g nya kak yati n sarah ek...
dah angkut2 barang sume tunggu dik own kemas2 jap barang2 dia...pastu tgk apa2 yang tak cukup....pastu turun...kitorang makan....carik ayah tak jumpa lak.... mesti ayah g dewan ni....aku cakap kat diorang guna telepati la panggil ayah.... dah selesai makan baru jumpa ayah....senyum jerk dari arah blok F....pastu g beli barang2 bilik sikit kat depan koopnya....pastu bawak dik own kuar ambik gambar.... balik matrik semula....dalam kul 2....aku solat kat bilik dik own...ayah n sayang g surau.....dah selesai sume aku pon turun n gerak balik.....
kalo ikutkan susah gak ati aku tinggalkan dik own....sebab dia tak pernah dok hostel...tak pernah jauh dari family...seribu satu pesanan aku tinggalkan...utk life dia....study life...hostel life....ye ar....risau betul...walaupun cuma adik ipar....cukup aku risau....tapi aku yakin...budak cerdik cam dia mesti leh survive.....hopefully..... maka dalam kul 3.30 ptg baru kitorang gerak......tinggal la dik own utk meneruskan satu perjuangan yang baru bermula....dan aku sangat2 mendoakan kejayaan dia....ada rezeki jadi doktor...kalo tak kita tgk la nanti....
huhuhu...on the way balik...sayang cakap..."sepuluh tahun lepas ayah hantar abang kat polimas"... hehehe...pastu aku cakap lak...."tahun ni umur ida 28.... kalo ada rezeki....sihat baby ni...panjang umur dia...panjang umur kita...lagi 18 tahun kita anta anak kita lak..... masa tu umur ida dah 46 tahun....hahaha...baru nak anta anak pertama g belajar...."

Wednesday, May 13, 2009

my 24 weeks baby..


7 may... pas g check up kat mengkibol terus g ke ksmc...sorang2 pasal jua tunggu kat sana.... sepatutnya check up 28 april...tapi masa tu kat sungai congkak...so terpaksa extend.... sampai kat ksmc jua pon sampai....orang cam ramai gak la... pas bagi kad kat kaunter...adik tu bagi urine stick tu...pastu timbang berat....n menunggu..... puan nur wahida.... masuk2 dr terus tanya ada bleeding lagi tak???? alhamdulillah dah takde... (a day after seminar CCC aku bleeding...tak la banyak sampai berketul2 tapi cukup untuk meresah dan merisaukan ati aku...ditambah pulak aku nak kena g induksi... on 16 april....terus g check g ksmc..... soalan pertama dr was... semalam u ada banyak berjalan ke???? of coz la dr...aku berdiri boleh dikatakan hampir the whole day on that seminar day..... dr marah sangat....kan i dah cakap u kena banyak rehat....i bagi u mc today...erm...tapi i banyak keje.....kalo macam ni susahlah.....no...i bagi u mc...today n tomorrow....u balik...mesti lay down..... baring....jangan berdiri langsung..... come....tgk baby....alhamdulillah.....heartbeat baby ok..... cume nya dia dok wat aksi.....menonggeng....sampai dr tak leh nak tgk jantinanya..... so dr kata...since ur baby is ok.....u lagi kena rehat...takut bila u lasak sangat dia bukak jalan u nanti.....i bagi u duphaston balik.... makan 2x sehari.....banyak rehat n i c u next 2 weeks.....)...dek kesibukan aku berinduksi...even kat sana hari ahad n isnin aku still bleeding n pastu ada bleeding gak lagi sikit2....aku telankan je la duphaston tu sambil berdoa baby aku sihat hendaknya.....dan baby adalah semakin lasak dan lasak.....dan dia paling suka menegak tiap kali aku memanjat tangga kat woodvalley tu.... dah lah sengkak jadiknya.... opss...sambung kisah tadi.....7 tu baru la berkesempatan nak g check up.... pas dr dah check bp aku sume....ok come kita tgk baby.... dr pon scan.... kali ni guna yg 3d punya.....memula baby ngah tutup muka ngan dua2 tangan.....cute jerk..... pastu dr usik2 sikit soh bukak tangannya.....maka dapatlah seperti gambar di atas......bentuk mukanya runcing...idung cam mancung jerk....tido.....tangan tutup kat tinga......comelnya anak ummi....tapi nape tgk cam muke aunty jua jerk nih..??? hehehe...tak kisahlah...janji baby sihat..... pastu dr nak tgk jantinanya lak....hehehe...harap maaf...disoroknya..... dikepit kakinya.... dr kata...ur baby is so secretive..... pemalu..... i tgk mcam girl tapi tak boleh nak pasti lagi...... maka.....dengan itu...dr pon print kan gambar tu.....aku pon terus send pada sayang.....alhamdulillah....on 7th may tu baby dah 24 weeks....beratnya dah 780 gram..... so kita tgk next month lak...apa aksinya lagi.... ummi tak kisah...boy ke girl ke...janji anak ummi sihat....... huh...selesai cite baby....ada lagi bape cite nak story eh???? nanti sambung lagi......

Tuesday, May 12, 2009

i'm so tired..:(

sangatlah lama dah tak mengupdate blog ini kerana sangatlah bz.... 15 april seminar ccc... 19 - 30 april kursus induksi umum kat sungai congkak...30 april balik seremban...sebab nak g makan bihun cantonese di zink yang yummy....tunggu abang sampai dari jb malam tu sampai kul 2 pagi...then 1 - 3 mei balik batu kikir...nyum nyum sebab nak makan karipap yang mak buat...nak makan ikan kerai pon macam2 lagi....3 mei ke kl semula kenduri ann...6-8 mei naik keje.... 8-9 mei ngemas umah kerana ayah n dik un nak datang....11 mei anta dik un register kat matriks tangkak....plan asal pas tangkak abang anta balik kluang...tapi pk lak....sian plak malam nak anta ayah balik camne....maka semalam pas anta dik un terus balik seri alam...sampai umah kul 5.20 sempat tgk merah putih seciput je....uwaaa...rupanya dah episod akhir....pastu terus mandi....dah jamak masa di tangkak....pastu terus masak....simple2 jerk sebab kat umah takde stok lauk...kerana sekarang memang tak berapa larat nak masak.....alhamdulillah.....i'm 6 months already.....perut tidaklah sangat besarnya tapi pinggang sering sangatlah sakitnya...... n malam tadi anta ayah ke larkin...sampai umah kul 11 terus gedebum....memula semalam plan nak soh abang anta pagi ni...tapi macam larat jerk.....maka tuhan saja yang tahu betapa mengantuknya mata yang dah lama tak bangun seawal 5.35 pagi ni coz last week balik kluang on tuesday eve... sekarang sedang sakit pinggang...mengantuk....n lapar......tak larat nak kuar....... lagipun malas nak kuar....... keje cam banyak ....tapi ngah tak larat nak buat......i think i need to redecorate my room so that i can have the passion to do all my work.....ahhh...saya sudah mula merepek kerana sebenarnya saya terasa sangatlah tidak berdaya....... me wanna share about my induksi.... balik kampung.....kenduri ann......my baby.....n kisah di matriks tangkak.....maka ada 5 story lagi yang nak aku rapukan kat blog ni....tapi sumenya adalah bergantung kepada tahap kerajinan....mood dan kelapangan untuk digunakan deh.........

Thursday, April 02, 2009

malu la saye ummi



26 mac 2009..arini turn check up kat ksmc...tapi pagi ni sume geng2 teramatlah busy....maka keseorangan lah aku g check up....sampai2 jerk akak amoi yang suke senyum tu bagi satu benda cam tester...soh g test urine...pehtu timbang berat n menunggu turn utk jumpa dr... aku pon yang boring ni dok la sengsorang...

tapi jap je....puan wahida.... ok masuk....dr check bp jap...bp ok.... pastu dr kata ok come kita tgk baby.... memula scan muke baby ngadap depan...nampak idung dia..mata dia yang terpejam tu...comel jerk....pehtu bila ambik yang 4D nya scan....dia garu kepala plak....isk isk...anak ummi ni suke berfikir eh....dok dalam perut pon dah garu kepala....ntah apa yang dia pening sangat ntah...ok....pastu dr tunjuk...haa...kat sini kita leh tgk jantina dia....hmmm macam kosong....macam girl...."hey....but u don't go n buy all those pink things for girl yet haa....i'm not that sure....."...heheh....pastu dr cuit2 dia...soh bukak sikit nak tgk...maka keputusannya ialah seperti gambar diatas....terus ditonggengkan punggungnya ngadap luar...langsung tak dapat nak tgk apa.....

huhuhu....malu ye anak ummi ni.... ummi n abi tak kisah pun sayang.....girl ke boy ke asalkan baby sihat, sempurna, cerdik dan mendengar kata......huhuhu......4 months to go...Ya Allah Ya Rahman...KAU peliharalah anak di dalam rahimku ini....sihatkan tubuh badannya...sempurnakanlah sifatnya...cerdikkanlah akalnya...jadikannya sebagai anak yang mendengar kata ummi dan abinya....dan jadikan dia seorang yang berguna kepada agama, bangsa dan negara...YA RAQIB..YA RAQIB..YA RAQIB..YA RAQIB..YA RAQIB..YA RAQIB..YA RAQIB..

Thursday, March 26, 2009

penat sangat..tapi best jugak...


weekend yang teramat lah sangat memenatkan....GERAK MESRA ANTI DENGGI kat padang taman Majupadu..tak dapat balik umah on friday...last friday kat site sampai kul 6..pastu dok opis jap sampai kul 7.30mlm...sabtu kul 7.30pg dah kuar dari umah delima..kul 8.00pg dah sampai padang....sampai lah ke 12.30tengahmalam....penatnya tuhan je yang tau...sian baby ummi....ahad.. kul 6.40pg dah kuar dari umah delima jua...kul 7.00pg dah ada kat padang....terlantak sampai la 12.30tgh.. memang sangat penat... tapi apapun....dalam kepenatan tu ada gak kegumbiraannya.... hiburan yang paling tak dinafikan ialah adik firdaus aka isabella/seroja.... aku yakin dan pasti semua yang berada ditempat kejadian pasti tersengih bila terkenangkan adik ni...kalo2 jadi penyanyi besar sok...wa caya sama lu ar dik.... pon gembira bila leh lepak ngan geng2 mpk...bak kata miza....pendekar bujang lapok...ada je citenya.... SU yang macam senyap pon dah leh dibawak bergurau....miza n jua yang sentiasa disisi...walaupun cabut awal ahad tu(sedikit hampeh)...en.syam..en.dino..en.haii..en.is..en.khairan..en.naya...en.arshad.. tn.hj muzaldin..faizal..amy..bebudak khemah..brother is...opss...abah ...lupe lak...sori bah....huhuhu.....semua yang join pameran...en hassan PK..sjn shaerah IPD..en.roslan BOMBA..enzulhairi dan kak mawar juga..TAKAFUL..En Zailan Proton...En haniza LPPKN..En.Mahadi AADK..En.Fazli SWM..Cik Raha Jbiotech..Cik Suhaili Alam Mesra... paling penting ialah nyamuk giant en.khairan dan semua yang memeriahkan suasana....penat tapi terhibur..... mari menyusun seroja bunga seroja..aa..aa..aa(nyanyi gaya adik firdaus ye kawan2....)..... finally balik seri alam kul 12.30....teramatlah penat sampai kepengsanan sepanjang ahad......






Friday, March 20, 2009

..sukenya ummi..

lately aku tersangatlah penat....daripada start nak pindah rumah haritu sampai la sekarang...dengan rumah yang tak siap2 kemas...keje yang melambak2....untuk pameran denggi...keje opis....edaran....seminar....isk...macam2 lah...tingat lak masa belajar dulu...kalo tiba time submittion, sume2 nya datang serentak...kuiz lah....test lah...grrr....tapi time tu well manage jerk plak....
sebenarnya yang nak dikisahkan hal lain...merepek2 lak hal lain...semalam aku g check kat KKM...monthly check up...bp ok 110/70, lelain ok...cuma berat badan aku menurun 0.9 kg....hmmm...kalo takde baby ni musti melompat2 kegumbiraan berat turun...tapi memandangkan sedang dalam keadaan skrg terus aku jadik risau giller.....nape berat turun eh???baby ummi tak membesar ke??? sian dia....sejak dua menjak ni ummi makan tak teratur...rehat tak cukup....effect ke kat dia?????
maka malam tadi...dengan hati yang risau...bertemankan miza...aku g klinik dr nora...taknak g ksmc sebab next weeek dah nak g sana.... aku cite sikit dr kata come kita tgk baby....sangatlah aku risau condition baby...sihat ke??? jantung ok ke???? ok...memula dr tunjuk kepala dia...besor betul....nak jadi cerdik ye anak ummi..... pastu dr tunjuk badan...masa tu aku cam perasan dia gerak2...tapi isk...tak kot....tapi dr kata baby ok...so tenanglah sikit hati aku....baby growing elok je dr kata.... ok...tengok yang jernih ni....ni tulang2 dia....ni tulang belakang...ni tulang kaki.... haa...ni bahu dia.....eh....garu kepala plak dia....wahhhhh......masa dr tunjuk tulang bahu baby gerakkan tangan dia.....g garuk kepala dia....wahhhhh...sukenya ummi tgk....heheheh....comel sangat....pastu dr tunjuk lak jari2 dia.....bila dr sebut thumb.....dia terus masuk mulut....isap jari....wahhh....so clever ar u........maka senanglah hati ummi bila tgk baby yang comel bergerak2 dalam rahim ummi....
terus tipon abi cite....rugi sayang tak tgk baby garuk kepala.....isap jari....huhuhu....bila tipon mak plak....mak kata....baby garuk kepala sambil kata "apalah ummi ni asik serabut jerk.....baby pon serabut...."....
anyway baby...semoga cepat membesar....sihat......selamat lahir dan jumpa dengan ummi n abi ok....ya raqib, ya raqib, ya raqib, ya raqib, ya raqib, ya raqib, ya raqib......

Wednesday, March 18, 2009

> selagi mampu aku bertahan <

..dugaan..thats the only word yang kuar dari mulut semua orang.. yer...aku terima..aku redha..aku pasrah..tapi YA ALLAH..kau berikanlah aku kekuatan....kau berikanlah aku ketabahan...kau sihatkanlah anak di dalam kandunganku..
..aku dikatakan lembik bila pregnant..ketahuilah aku tak mintak berkeadaan begini.. aku sentiasa dipersalahkan dan ada saja yang tak kena...aku aku dan aku...semuanya aku....
apalah makna ni semua kan....dulu...di suatu ketika di tahun 2001-2003 aku pernah tanggung kesengsaraan yang sama...derita yang sama...airmata yang melimpah tidak terhitung banyaknya....tapi masa tu zaman belajar..tak sangka bila dah kerja pon aku nak berhadapan dengan situasi dan keperitan yang sama... SUFFER....itu yang aku rasa.....

"Dalam lembah yang gelita..Tak nampak wajah..Apatah nak ku melangkah..Merangkak pun payah..Dalam jiwa yang cedera..Tak nampak cinta..Apatah nak ku gembira..Tersenyum pun paksa..Airmata ku tahan..Mengalir lesu dalam kalbu..Dingin lalu membeku..Menjadi bukti luhur niatku.."

kesian baby ummi...tak pasal2 nak menanggung kesakitan ni sesama ngan ummi...tak pasal2 hari ni baby terpaksa berlapar bila ummi kehilangan selera makan..tak pasal2 baby jadi sedih bila ummi tak dapat nak tahan airmata ni dari meleleh..baby...baby kena kuat...baby kena sihat...ummi takde niat pun nak sakitkan baby walaupun sekarang ummi sakit sangat baby....baby...ingat ye sayang..kalo panjang umur baby...kalo sihat badan baby...jadilah manusia yang berguna...jadilah orang yang baik...janganlah sakitkan hati orang macamana orang menyakitkan hati ummi ye sayang...baby...baby doalah kita dapat pindah..dapt dok ngan abi..dapat happy kat umah kita......YA ALLAH YA RAZAQ...kau bukakanlah pintu rezeki aku di MPPG...kau permudahkan lah laluan aku untuk mendapat tempat disana... YA ALLAH YA RAHMAN..kau peliharalah anak di dalam kandungan ini, kau sihatkan tubuh badannya, kau cerdikkan akalnya, kau sempurnakan sifatnya, kau lahirkannya sebagai anak yang mendengar kata ummi dan abinya, kau jadikanlah dia insan yang berguna kepada agama, bangsa dan negara.. laailahailaantasubhanakainnikuntuminazzolimin......

Wednesday, March 11, 2009

iMPIAn Kita JadI NyaTa ;o)


masa memula sayang decide nak beli rumah....kitorang selalu ronda2 tgk umah....g tgk umah kat scientex...sierra perdana....nusa damai n masa g seri alam...kak maz bawak tgk 2 umah....umah ni n umah kat jalan bayu....tapi aku....love at first sight ngan umah ni.....asal lalu je aku akan cakap kat sayang "jom tgk umah kita".....tiap kali lalu area seri alam....mesti lalu depan umah ni......dan yang bestnya...kak maz sporting...leh bagi kitorang pinjam kunci.....mungkin memang dah ada feel kot yang kitorang akan dapat dok umah ni...alhamdulillah....bila loan clear......abang mula wat preparation....tempah grill....carik lampu....booking barang2 sket ngan cavenzi.n finally 8 mac 2009...RUMAH KITA bebetul dah jadik umah kita.......semoga Allah melimpahkan rezekiNYA yang halal buat kita sekeluarga...next target...baby kita....buat haji n keta kita...wish....huhuhu.....

..letih dalam gumbira..

hari jumaat...gerak dari kluang sedikit lewat....budget2 leh sampai sesaing ngan mak yang nun dari kuantan la...sempat carikan fail najua yang dia tak jumpa2.....sampai umah dah maghrib...aik...abang pon lom sampai....ngam2 aku bukak gate sayang pon sampai gak....lepak2...solat.....tunggu mak....mak sampai dalam kul 8.35mlm....yahoooooo......mak bawak sup ikan merah...gulai udang sama ikan merah masak merah.....yeayea......nyumnyum.....tak sesia belapo dari kluang tadi....maka tinggal masak nasi n bancuh teh o je utk dinner malam tu...sayang makan sangat beria2...kerana kepenatan kehabisan tenaga mencuci umah sorang2 sepanjang ari...last2 abang kata tak jadi pindah sabtu la...umah tak siap basuh lagi n sabtu baru tang nak datang pasang lampu......maka sedikit lega lah hati ini.....kat umah plentong, dah ada kotak2 yang abang dah masukkan barang....but still sangat la banyak lagi barang yang belum dipack.....kalolah mak lang ayu n tati ada....aku gerenti 110% dah siap dah ni....tapi nak wat camne kan.....yang ada cumalah aku yang takleh berlasak ni ngan mak yang sakit lutut...maka kami gagahkan jua.......

hari sabtu...pagi2 sayang ngan abah dah g umah...anta lampu utk tang pasang...pastu sayang balik jap....pastu g lagi sambung basuh umah...sian sayang penat kehulu kehilir.....aku n mak kat umah ngemas2....tengahari sabtu....menu lunch....ikan siakap masak berlada....ikan terubuk bakar n sup sawi....nyumnyum....dapat lagi makan masakan mak.....makan dulu ngan mak n abah...abang lewat sket.....pastu dah dekat asar baru abang balik.....makan...sian kelaparan.... pastu ptg tu sume2 orang g tgk umah....huhu...sangat cantik lampu ida...suke:o)...... malam bawak mak g makan kat senibong.....pastukan...otw balik umah orang cavenzi tipon....nak anta barang.....it was 11.30pm already....g umah kita balik...... tunggu diorang loading barang pasang barang....adalah sampai kat kul 12.30.....sangat penat...sian baby....ummi tak cukup rehat.....

hari ahad....pagi makngah,ayip n imran dah sampai...diikuti oleh yanti n zaiful..pastu sampai lak ema n safri....yang baru kenal tapi dah riuh giller.....memula loading bengbarang dalam kete....JKG.....NBE (yang dah lama tak aku kerjakan)...kete makngah n tak pasal2 keta yanti turut menjadi mangsa.....pastu dalam kul 11 lori pon sampai....maka mulalah proses angkut mengangkut...bermula ngan almari baju gabak yang mengerikan....sampailah selesai..... adalah dalam 2 jam....gerak la sumenya ke jalan rimbun..... mak ngan abah...sayang bawak ayip...yanti n zaiful...makngah n imran...me tumpang ema n safri..... sampai sana.....jengjengjeng...mula satu lagi episod ngeri bila nak bawak naik almari gajah tu.... dalam kul 3 selesai sumenya.......mak ngah pon balik...tinggal me, sayang, mak n abah....pheh....sepahnya umah saya..... sangatlah penat..... petang tu kitorang g lagi plentong kasik clear barang yang tinggal.....anta balik umah pastu g lagi ngan JKG n NBE.....loading barang....abang bukak astro sendiri.......dah settle.....dekat kul 9 baru sampai kat jalan rimbun balik..... mandi2 siap2 g makan..... malam balik rehat aje kerana teramatlah penatnya saya...

hari isnin...nasib lah cuti.....mula berkemas2 sikit2.....mak balik dalam kul 12.15....cam sedih...tapi nak camne sok mak sekolah......tinggal ngan abang....mula berkemas....memula kita kasik clear depan ni.....mula la....sikit2.......pastu ujan....memandangkan penat semalam lom ilang kitorang terzzzzzzzz....adalah sampai kul 4 lebih....bangun..mandi.....asar...baru kuar makan.....g taman rinting....pas makan......g tgk kedai langsir kat depan kedai makan tu...pehtu g lak kedai hardware...carik lagi barang......balik petang tu...kitorang mulakan operasi mengemas....aku leh tlg tgk n cakap je la kemana nak letak....angkut mengangkut sumenya keje abang.....ngemas sampai kul 1 pagi...sampai siap pasang langsir....siap kemas depan.....siap pasang katil......

hari selasa.....sangat tidak larat....pas subuh terus mandi sebab nak g klinik...g penawar jalan betik....sayangnya panel.....tunggu dr punya lah lama....sampai jerk dr yang comel tu terus masuk.....saya sakit mata...sakit kepala n batuk sampai takleh tido.....eh...akak pregnant ye?? ada bawak kad merah...sib baik ada......dia check mata....ada sikit bengkak n ada cam nak naik ketumbit....check bp ok....dia kata takleh bagi ubat yang kuat....bagi antibiotik...ngan ubat batuk jer.....dapat mc....balik singgah bekfast n balik umah....sayang sambung repair lampu....aku sambung zzzzzzzzz..... petang pas zohor kuar makan kat masai pastu g lagi cari barang2 keperluan.....tempat sidai baju n penyangkut baju lak.....balik...maghrib.....mandi...isya'....minum anmum...watkan sayang milo....terus zzzzzzzzzzzzzzzzz.......

hari rabu....kul 5.30 bangun...mandi....dah takyah masak air kerana umah dah ada heater...huhhu...suke.....subuh....siap2...gerak kul 6.20am...sangatlah penat...sampai terus siapkan edaran....g meeting....10.30 abis meeting terus mintak sign bos utk surat edaran...bagi wan.....pastu siapkan surat makluman awal......dah settle sume keje...tinggal bukak file....nak update portal seharian tak dapat......maka...dah nak abis dah sehari ari ni........





Friday, March 06, 2009

>.it's already 14 weeks.<



26.2 - hari ni turn utk g ksmc lagi..monthly check up..kali ni g ngan miza jugak..jua sangat bz..masuk je jumpa dr..cam biasa..dr tanya how r u..ada bleeding tak??erm..bleeding takde..tapi batuk n selsema..ada demam??takde plak rasanya..ok..bagi saya check dulu..dr ambik suhu badan di tinga...maka jawapannya..eh..ada fever ni..tgk tekak..eh..sangat bengkak..hmm..takpe..nanti i kasi u ubat..skrg come kita check baby dulu...maka...inilah hasilnya..baby ummi yang dah berusia 14 minggu..heartbeat pon ok..alhamdulillah...kuar je dari bilik dr..aku terus send gambar baby pada sayang..hye abi...semoga baby sihat dan selamat sehingga dilahirkan ok......ummi n abi syg baby..

Tuesday, February 10, 2009

~ ragam ummi di hari jumaat ~

..cuti yang dikategorikan panjang...dari jumaat sampai ke selasa pagi dirumah ngan sayang adalah paling best.. jumaat lepas (6.2) dapat mc dari ksmc...got really bad headache.... dah lama dah tak diserang kawan baik ni.... ntah kenapa ntah....sangat sakit kepala dari malam tu lagi....
..so pagi jumaat...bertemankan miza....almaklum...jauh dari hubby tersayang.... pergi ke KSMC.... dr check...baby ok...growing...11w1d... dah membesar dengan sihatnya....sampai umminya tak larat.... dr bagi dengar heartbear baby macam biasa....sangat kuat....wah...so strong eh.... pastu dr kata ubat dah leh reduce ke 2 bj sehari since dah takde bleeding n baby is growing.. dr tanya "ada apa lagi???"...erm...i'm having bad headache since last nite...dr terus check bp....erm...bp ok...oo...u ada migrain?? hmm...yup...ada....ok...bila pregnant ada potensi untuk kena migrain sebab perubahan hormon....oic....sama seperti teori yang aku cakap kat miza tadi.... so..there's nothing much i can do...i give u this ubat...but not so strong.....the best way is...u balik rehat ok....i bagi u mc....
balik ofis...bagitau bos dapat mc...bos terus halau balik.....but me kena stay seketika....settlekan hal ngan jkt.....dah settle sume...mintak tlg ila bawak balik fax dari jkt nanti.....terus balik.... g beli nugget mcd jap...coz tu je yg lalu nak makan.....pastu singgah jumpa mama....borak2 jap...dengan kepala yang sangat weng ni.....kul 2 cakap ngan mama nak mintak diri dulu...jauh lagi nak balik....
terus drive.....tak slow sangat pon tak larat nak laju sangat.......amatlah tidak sabar utk sampai ke rumah.....kat hiway pg...ada xcdent....bumper to bumper....2 set of 6 cars.... 1st set keta buatan malaysia sumenya....2nd set sume imported car.... tolonglah bagi cepat sampai umah....sangatlah tidak larat kepala ini...sampai umah 3.15...terus solat.....dan boom......tapi tak sempat nak lelap....erin from jkt call.....adusk.....dah sampai umah pon tak dapat nak rehat....but at least....dapat meluruskan pinggang dah cukup....
maka tunggu sayang balik petang tu.....sangatlah senang hati ni bila berada dirumah plentong...... Ya Allah....Ya Razaq.....ko bukakan lah pintu rezeki untuk ku di MPPG....so that dah takyah ulang alik kluang-pasir gudang....dan yang penting dapat sentiasa di sisi sayang.....

Friday, January 30, 2009

...my third pregnancy...

alhamdulillah....sekali lagi.....aku berpeluang merasa nak jadi ummi.....aku doa n hope sangat this time we'll make it...permulaan yang indah di tahun baru 1430 n 2009..... hmmm dari disember haritu sebenarnya macam lain macam....dah check sendiri kat rumah ngan pregnancy test.....dua kali lak tu....tapi ntah nape cam tak berani nak harap lebih2 sangat..... memula check kat umah.... ngan sayang....memula kuar satu line....wah aku pon senang ati....alah...satu line.....tetiba sayang g tgk lagi sekali dia kata....eh ni ada kuar seline lagik ni.....aku terus msg najua..."jua...aku kompius...aku dah test ni...memula kuar seline....pastu kuar seline lagik...tapi pudar jerk....." tak lama tu jua reply..."ada tu...but early stage sesgt..."..tapi sayang kata jangan harap sangat...ok...aku pon relax je ...tapi still mengambil segala langkah berjaga2....balik kedah pon masa xmas aku cam lepak2 sikit....
pastu....asal makan aku dah mula teruwwekkkk....asal cikpah kat belakang masak...aku mula bekejar g toilet....kepala sakit sangat.....hmm...lain macam ni.....makan coklat termuntah....sah dah.....confirm ni....sama cam peknen yang first dulu.....balik kluang aku beli lagi test.....confirm...this time kuar dua line....takde pudar2 dah.....aku cakap kat abang...abang kata alhamdulillah......lama kitorang simpan cite ni.....yang tau bebetul abang ngan najua jerk....6 januari : jua teman g kluang specialist meternity center....alhamdulillah.....baby dah ada heartbeat......tapi masa ni tak ukur lagi....doktor bagi duphaston....utk kuatkan rahim.... malam tu baru bagitau mak.... pastu baru bos n amy tau..... pastu share ngan zila....pastu ngan adik....pastu ngan wawa.......sampai arini pon leh kira jerk..rasanya tak sampai 20 orang yang tau....
16.jan : g lagi klinik....kali ni scan....hukhuk....baby dah 7w1d.....heartbeat pon ok.... alhamdulillah.....jua lagi teman.... pastu 22 jan...amy lak teman wat kad merah..... huhu...nasib badan...jauh ngan sayang....nasib la ada amy n jua kat sini...ni la tempat bermanja.....
me myself...still mabuk yang teruk tapi gagahkan diri gak....asal makan je uweeek..... naik lembik.....apapun aku tak kisah...asal kali ni aku n baby sihat sampai selamat dilahirkan....
28 jan...ada bleeding sikit.... ya allah...selamatkanlah zuriat ni....aku terus g check...jua cuti...amy teman.....alhamdulillah....baby is growing....dah 9w4d.....expected due date is on 29th aug 09...

SEMOGA KALI INI ALLAH MEMBERI PELUANG UNTUK AKU KANDUNGKAN BABY INI SAMPAI SELAMAT DILAHIRKAN...DAN SELAMAT DIBESARKAN.... UMMI DAN ABI SENTIASA DOAKAN BABY SELAMAT DILAHIRKAN DENGAN SIHAT, SEMPURNA, CERDIK AKALNYA, MENJADI ANAK YANG SOLEH/SOLEHAH, MENJADI INSAN YANG BERGUNA PADA AGAMA, BANGSA DAN NEGARA.....SERTA DAPAT MENJAGA UMMI,ABI DAN ADIK2 NANTI.....YA RAQIB, YA RAQIB, YA RAQIB, YA RAQIB, YA RAQIB, YA RAQIB, YA RAQIB..