Wednesday, November 25, 2009

..it's 25 nov..

..happy 2nd anniversary sayang..adusk belum carik adiah sayang lagi..adiah anniversary kawan yang ke -10 on 21.8 pon blom belik...(aku pon tak dapat pape)..adiah besday sayang on 26.9 pon belum bagik..(besday aku pon tak dapat jugak)..kerana adanya nuruzma khadijah...itu dah kira adiah la kan?? kan??huhuhu...arini cam nak try singgah jusco taman u..ada jcard day..tapi nak bawak uzma...huhuhu....boleh tak eh???? tgk keadaan la nanti.... cam nak carikan jugak adiah utk sayang...cari yang 3 in 1...last year sayang bagi aku adiah 3 in 1 gak...sayang belanja g spa...huhu....esok dah nak balik kedah...nak buat aqiqah uzma on sunday insyaallah...banyak nak pakai duit tu.....tapi nak gak beli pape untuk sayang...kita tunggu dan lihat la nanti....anyway sayang.....terima kasih kerana menjadi suami ida yang terbaik.....semoga kita sentiasa berada dalam rahmatNYA..semoga dipanjangkan jodoh kita ke akhir hayat...semoga kita dilimpahi rezeki yang halal...semoga kita dikelilingi anak yang soleh dan solehah...semoga kita dikekalkan bersama dunia dan akhirat....abang....ida sama uzma sayang abang sangat sangat sangat.....

Thursday, November 19, 2009

..my 3 months old uzma..

video
18.11.09 - uzma dah 3 bulan...ummi tak sempat nak anta g cucuk sebab ummi kena g meeting kat jb...anyway...my 3 old months doter ni sangatlah gud girl..ummi g jb dia tinggal jap ngan mommy miza sampai g umah mak...pastu skrg bila ambik petang bawak g lepak sri kluang pun tak meragam...malam tidonya pon dah sangat teratur....malahan sangat suka bergurau...tgk la gelaknya ni....uzma.....sihat2 ye sayang...cerdik2...jangan nakal..jadi anak yang solehah..jadi insan yang berguna kepada agama,bangsa dan negara serta berjaya di dunia dan akhirat.....ummi n abi luv u so much....

me..kluang-jb-kluang

kejadian dihari selasa (17/8/09) - bos gtau sok ada meeting kat jb..meeting penyelarasan teknikal antara pbt n jpbd....harus g banyak ilmu nak ditambah...suke ar....tapi jap jer...terus jem pk camne nak wat ngan uzma ni??? cikai2 mau gerak kul 7 sebab tumpang bos...alamak...what to do eh>??? nak anta uzma sepagi yg boleh...mau ke maknya???? erm....pening pening...pk...pk...pk lagi....camne ek....tuptup...ngah drive nak g ambik uzma bos tipon...wahida..23hb awak kena g corse kat stulang laut yer....ok bos....bos baik weh...nak kata apa lagi bolehkan ajer....sudah....23 plak....bos kata...nanti leh la lama sikit kat jb.....erm....lagi pk pk dan pk......

tapi alhamdulillah...punyai housemate yang teramat lah baik.........pagi semalam...aini anta g umah bos...pastu uzma aku tinggalkan ngan mommy miza nya....seb baik ar miza kata dia very gud girl....miza yg antakan g umah mak....tq beb...memang tak terbalas jasa aku kat aini n miza....thnax a lot.....plus 23 ni pun dah ada solution...sayang dah tanyakan baby sitter anak fuad...dia leh jagakan....petang plak sayang nak ambik half day....nanti sayang antakan balik kluang...plak tu tadi mak massage maybe nak datang......

so sekali lagi Allah permudahkan urusan aku menjaga, memelihara dan membesarkan nuruzma khadijah.walaupun aku terpaksa rushing dari kluang ke jb...balik kluang balik...pastu esok balik jb....isnin petang balik kluang....takpe...aku redha....pasti ada hikmah sedang menanti.....antara hikmah yang dah aku rasa skrg...aku dikelilingi dengan kawan2 yang sangatlah banyak membantu dan meringankan segala kesusahan aku........

Tuesday, November 10, 2009

My nEw SchEdulE

iSNIN-KHAMIs
5.30am - 7.55am : dah bangun melayan uzma...ni memang time dia bangun dari dalam perut lagi..subuh pun skrg awal...so senang...lepas solat BF uzma...pastu layan la dia...berborak...tukar pampers..kalo silap2 gaya kena tukar baju sume sekali...pastu dalam 7.30 mandi..siap2 nak g opis...miza tlg tgk2 kan uzma..
8.00am - 5.30pm : anta uzma g umah mak midah dia...kengkadang tido..tapi selalunya celik sebab suke dok dalam kete...aku masuk opis skrg 8.30am..senang lapang jerk tak terkejar...kat opis selalunya perah susu after lunch..pas solat zuhur...selalunya dapat la 4-6 oz.. pastu solat asar pun sesiap kat opis, so that ambik uzma nanti terus boleh layan dia jerk...
5.30pm - 10.00pm : balik keje terus g ambik uzma..1st week to 3rd week aritu, balik keje terus balik umah..terus BF uzma..layan2 dia borak...tapi start semalam bawak dia jalan...sian plak boring tgk syiling rumah jerk dari pagi..semalam g kedai abe..arini tak tau lagi..balik umah BF dia..borak2 jap..pastu mandi n maghrib siap2...pastu BF uzma...n selalunya pas maghrib ni dia dah ngantuk... dalam kul 8.30 uzma dah tido..aku makan..isya sesiap..pastu lepak2 tgk tv ke gosip2 ke ngan miza n aini jap..pastu siapkan beg uzma untuk the next day..kemas baju kotor dia yang dari umah mak aritu..kul 10 selalunya dah masuk tido..angkat uzma bawak masuk dalam..tipon abang..pastu zzzzzzzzzzzzzz...
10.00pm - 5.30am : masa untuk berehat mind n body..akan bangun every 2 hours BF uzma..

JUMAAT
5.30am - 7.55am : pagi sama jerk..tapi dah 3 minggu tak larat sebab malamnya uzma tak tido...agaknya excited kot nak balik jb..hopefully minggu ni dia tido...
8.00am - 12.15pm : anta uzma g umah mak midah dia...etngahari kalo takde pape plan balik tido jerk kat umah..
2.45pm - 5.30pm : keje keje keje...
5.30pm - 7.30pm : ambik uzma..terus shoot to seri alam..setakat ni alhamdulillah..takde plak uzma meragam...masuk kete sengih2 jap..borak2 jap terus tido... makanya aku pun drive la..jap2 pandang uzma..paling lewat sampai umah setakat ni kul 7.30 la..
7.30pm - 10.00pm : solat..mandi..makan..selalunya abi beli makanan kat pasar malam...pastu tgk tv jap..borak2 ngan sayang jap...pastu tido...dua minggu aritu uzma meragam...tapi pas
potong last friday dah ok dah jadual tidonya...
10.00pm-12.00am : pilih2 baju nak gosok..tgk tv kalo larat..
12.00am - 5.30am : tido tido tido..kengkadang kat bilik atas..kalo tak larat kat hall jerk jawabnya...

SABTU
6.00am - 7.00am : bangun subuh..kalo sayang keje sayang siap2..nanti bawak uzma turun bawah..bf uzma...dia dah tido..g basuh baju uzma dulu..
7.00am - 1.00pm : mendobi beround2 baju..baju uzma pastu baju aku..siap dobi sidai baju..pastu tgk tv..kalo sempat masak..kalo tak sayang tapau jerk..erm...kalau penat leh sambung rehat time ni....
1.00pm - 7.00pm : kalo uzmanya mood ok g jenjalan..baru ni bawak uzma g jusco..suke dia..tapi stroller kena sentiasa gerak ar..kalo mood dia tak ok..dia tido..aku ngan sayang tgk tv..takpon tido jugak..hehehe..baju dah kering packing baju uzma n baju aku..untuk stock seminggu..
8.00pm - 12.00am : gosok baju..gosok baju keje aku..gosok baju keje sayang..untuk seminggu..5 pasang baju aku..(kalau dikira helaiannya ada 15 helai..baju kurung sepasang dah 2 helai..tudung selai..tak jadinya 15 lai???) baju sayang 5 lai kalo tak keje sabtu..6 lai kalau keje sabtu...tambah baju nak jalan hari ahad...adalah dalam 23-25 lai sekali gosok....kalo uzma tak meragam n ngam ngan abi sempat la siap sume...kalo tak sambung la ahad..

AHAD
6.00am - 12.00pm : bangun subuh..turun bawah..sambung gosok baju..kalo dah siap semalamnya sambung packing barang..plus sambung dobi baju2 yang terbiar..pastu bf uzma..lagi mandikan uzma..kalo dianya mood ok dia akan beborak ngan sayang sepanjang pagi tu.. kalo tak ok dia tido jerk...
12.00pm - 3.00pm : layan csi jap...sambil borak2 ngan sayang..dah lama gak tak masak sebabnya takde lauk kat umah...kata sayang nanti kalo beli takde time plak nak masak...makanya sayang tapau jerk...
3.00pm - 7.00pm : dah kuar...nak balik kluang..kekadang kalo ada nak cari barang singgah tesco dulu..last week g umah kak fara jap..tgk darwisy..tapi darwisy tido plak...pastu balik kluang...sampai selalunya dah kat maghrib...loading barang kat umah delima..anta sayang g bus stand..dua minggu pertama aku nangis ok masa anta sayang..cam sedih jerk kena tinggal...tapi 3rd week dah ok...
7.00pm - 10..00pm : bermula semula tinggal berdua dgn uzma...sambil melayan uzma..bergosip ngan miza n aini..tgk2 tv..makan2..dah penat..kemas barang2 sket...kemas bilik sket...
10.00pm - 5.30am : tido sambil bangun bf uzma every 2 hours..

maka inilah jadual kehidupan aku, sayang dan uzma selama seminggu sejak dah naik keje ni...aku doa sangat semoga diberi kekuatan mengharungi semua ni..kengkadang pk2 penat sangat..tapi apakan daya...semoga ada rezeki aku nak balik jb dok ngan sayang...




Wednesday, November 04, 2009

..sabarlah wahai ummi..

dah dua malam...uzma tido yang tak berapa nak tido..tido2 ayam gitu...isnin malam dia terkejut kul 12.15 malam..tetiba....nangis...pastu dia...tido tapi tak lena sampai la ke pagi....ingatkan itu aja...bersambung malam tadi...pon still the same...dia terjaga kul 1 sampai le ke pagi...aduh anak.....berpasir2 mata ummi...berpinau2 kepala ummi....lesu rasanya badan ummi...... tapi kalah bila tgk senyuman uzma tu......kalah sangat....gagahkan jugak hati...kuatkan la jugak badan....ummi msg abi tengah malam tadi...kata ummi tak larat dah nak hadapi sorang2 sume kerenah uzma... penyudahnya abi bagi ummi few options untuk difikirkan... a.cuti tanpa gaji sebulan..b.cuti sekali dalam seminggu..kena bincang ngan bos kata abi..takut performance merudum...memang pon...keje pon cam lambat2 nak disiapkan sebabnya sakit kepala..susah nak concentrate keje kat opis....jua n zilah cadang beli buaian...erm....bukan taknak...tapi nanti cam susah nak gerak kemana2...pastu macam not so good for baby's brain...miza lak kata...uzma masih dalam proses penyesuaian...en.mahat pun kata camni..erm...tgk weekend ni...nak bawak uzma g urut...n g la tgk2...kot2 la ada time aku terlupa plak.... aku??cuba menguatkan diri dan tabahkan hati mengharung segala dugaan dan cabaran ni sedaya mungkin...agak2 dah tak larat nanti rasanya ambik gak cuti ni.........