Wednesday, June 03, 2009

bila kebenaran mula terbongkar....

satu situasi yang agak mengejutkan dan memeranjatkan berlaku diopis ini semalam.... satu keadaan yang agak gentar dan genting...kisah bermula....2.30ptg aku baru pas solat zuhur.... kedengaran riuh rendah diluar bilik aku....isk....bercerite menda bebudak ni kuat gininya cite....pastu aku dengar..."ko ni apa masalahnya ni???" " pasal sume orang tak betul ko sorang je rasa ko betul?".... pastu tetiba jerk masuk sorang staf aku ni ke bilik..."puan ada simpan al-quran kat opis?"..."ada...apahalnya ni??"...."haa...ko ngata sume orang kan...ni puan wahida ni ko kata apa??? babi kenyang kan?"....gulp....tertelan air liur aku....apasal lak babit nama aku ni...tersentap pon ada gak....bayangkan seumur idup aku...tak pernah panggil orang dengan nama binatang tu...tup tup orang panggil aku lak camtu.... pastu aku cakap..."bawak2 lah duduk...."...aku soh staf aku bagi air kat orang yang tengah marah2....yelah..kata orang kalo marah...tengah berdiri elok duduk...minum air...bagi sejuk sikit....ooo...nampak gayanya semakin hangat... isk....aku malasnya la nak masuk campur....aku terus jerk wat keje.....dalam bilik...malas nak campur..... tetiba....masuk la orang yang mengamuk ini...ngan staf aku....maka terbongkarlah satu per satu kisahnya...apa yang dikatanya aku....terlalu macam2 yang dikata...sampai tak larat nak aku tulis....but the most yang hurt aku sangat ialah....bila memanggil aku babi kenyang....isn't that too much???? ya allah....... berilah aku kekuatan....... sampai malam tadi...nak tido pon susah.....aku tanya miza..."miza..buruk sangat ke aku sampai dia panggil aku camtu???"..."jahat sangat ke perangai aku sampai dia tergamak samakan aku dengan sehina2 babi??????"..... pagi ni bila aku panggil tuan punya badan...tanpa rasa bersalah...dia kata memang dia panggil aku macam tu tapi sekali jer...sebab dia marah sangat dengan aku masa tu.....Ya allah.....aku tanya dia..."kalau saya panggil awak macam tu awak rasa apa????" .."saya marah..." "SO....what do espect me to feel????".."saya ni mengenangkan awak ni anak orang....kalau adik saya...dah lama dah saya ramas mulut awak tu".....mukenya sungguh tenang...dan sangatlah takde rasa bersalah langsung..... haahaha...hampeh....dan ada lah terselitnya story pasal kebenaran2 lain..... hmmm...kata jua....inilah hikmahnya ko berdiam....sekali terbongkar dah....masa aku jumpa dia tadi pon aku cakap..." saya tak kisah awak taknak respect saya sebagai bos....but plz....respect me as a human being....saya ada hati dan perasaan...saya ada suami...saya ada mak ayah dan saya bakal ada anak......kalo awak panggil saya babi....habis orang2 di sekeliling saya ni apa????.....buruk sangat ke muka saya sampai awak sanggup samakan saya dengan babi????jahat sangat ke perangai saya sampai awak samakan dengan sehina2 binatang????"..."saya cakap macam tu sekali jerk puan.."..bila aku panggil staf yang lain baru aku tau...dia memang panggil aku BK...shortform for babi kenyang.... Ya allah...kuatkan lah aku....lucky me i'm pregnant....cool sket...aku rasa kalo tak memang makan penampo dah budak ni....but what to do...i need to be profesional.....waima dalam hati ni tuhan jerk yang tahu betapa remuknya hati aku......betapa kecewanya aku...betapa hampanya aku...betapa sedihnya aku...betapa hibanya aku...bila kenangkan ada hamba allah yang tergamak menyamakan aku dengan sehina2 binatang....aku redha...aku pasrah...aku terluka...

2 comments:

princesslavender said...

sabar je la kak widy... mungkin ada hikmah di sebaliknya...

dhr said...

Ida, sedihnye bace post ni! sampai hati org tu kan? sgt tak matang da professional. Banyak2an sabar ye.
-dian-