Friday, November 26, 2010

H.O.K.I..dan saya:O)

mood bercerita tentang hoki....sebab semalam malaysia dapat silver untuk sukan asia....bravo!..ada orang pandang "eleh, kalah"..tapi saya pandang "good job team...walaupun sekadar silver, cukup untuk kembalikan kegemilangan kita dimata dunia"...kene ingat...sport ni just a matter of luck... memang akan ada hari2 yang tidak menjadi...begitu jugalah mereka.....semalam bukan hari mereka....mungkin kalo menang, riak pulak..takot2 bukan player yang berpenat lelah yang riak, tapi penyokong2 fanatik yang riak...hahahaha.....

meh cite sikit...aku start main hoki masa darjah 5....dan orang yg bertanggungjawab mengjeck2 ajak main hoki dan kenalkan aku ngan kayu hoki..tu haa...amin rahim yg pakai jersey no 5 malaysia tu....masa tu kat sek.keb.serdang...mmg tak penah sangka pun nak pegang kayu hoki..sebab masa kat gemas aku aktif tunas puteri (walaupun masa nak g international camping ditolak mentah...opsss ni cite lain dah)..dan hanya main netball...takde pun team hoki kat SK gemas... rentetan saya dan hoki....

  • 1993 - main utk selangor, jersey n0.17...game di kl jer..pencapaian paling gempak...emas ok... coach sir rashidi..wonder mana abis g kawan2 hoki dulu masa kat serdang...ada keep in touch pun ngan kak lieya n kak naza...awin ada gak dalam fb tapi barangkalo dah ingat2 lupa....
  • 1994 - berhijrah ke kuala pilah, main takat peringkat daerah...masa ni la jumpa kak lieya n kak naza...
  • 1995 - main utk n9..under 15..ujung tahun..game kat kl..no jersey 11..coach mendiang aru..kawan2 pun dah ilang abis...apa agaknya diorang buat sekarang ek...
  • 1996 - still playing for n9..mssm di penang (hahaha..kenangan terindah)..no jersey 8.. coach cikgu bahrain dan under 15 di terengganu..no jersey 11.. coach mendiang aru..
  • 1997 - hukhukhuk..merantau diteknik melaka lalu main utk melaka....hakhak...mssm..alamak..seyes tak ingat katne...no jersey 9...coach cikgu sabarudin aka uncle sam(mom's best buddy masa kat maktab)..tapi aku lalu jalan betul eh...g selection...tak main2 punya...tanya naz ngan lin kalo tak caya...sebab diorang temankan....
  • 1998 - still with melaka...mssm terengganu n sukma selangor...no jersey 9...coach uncle din masa sukma..mssm tak ingat...
  • 1999-2001 - masa kat poli, main wakil poli....tapi g sekali jerk game inter poli kat pahang
  • 2001-2004 - kat uitm perak main masa open utp jerk...coach mr.airil yg cute...huhuhuh...
  • selain dari tu..masa cuti sem aku train bebdk sekolah mak...sebab, takleh pisah ngan kayu hoki....
  • gambar nak kene scan..tapi dulu rock ar..takleh nak tunjuk gambar....huhuhuhuhu
apa yang bestnya perihal hoki?
  1. bila menang of course...perasaan terlompat2 dan terkinja2....merasa emas sekali tu la seumur hidup masa main utk selangor...yg lain2 sekadar quater final dan ada yg peringkat kumpulan jer....
  2. bila jumpa kawan2...menghimpun kawan2...walaupun sekarang ntah kemana gamaknya kawan2 tu ek...
  3. time slection...pheh...berdebar2 tak hengat....dapat tak dapat, dapat tak dapat...bila dapat best...bila tak dapat frust....isk...tapi slalunya aku dapat...hahahaha
  4. masa training...kalo kenang2kan sekarang tak terlarat rasanya....training sehari suntuk.... pagi kul 7.30-11.30..petang kul 3.00-6.30...mak aiiiii warna kulit masa tu...kurang sikit jer pekat itamnya dari rambut....huhuhuhu
  5. dapat jenjalan....sebab game jauh2....pheh syok gak ar kan.....
  6. bila injured.....kecederaan paling parah yg pernah aku rasa ialah dihayun dek player johor kat tangan kanan..bengkak yer sampai takleh pegang sudu malam dinner itu..huh.....tulang keting dua2 belah lekuk....mujur tak turun rege hantaran dek itu:P
  7. bila dapat beli barang2 sendiri...stick sendiri..bola sendiri...stick case sendiri...padding..boot...dulu pakai yang itam cikai2...pastu dapat beli turf boot....haish....memang best...
  8. bila dapat jumpa player2 malaysia....minarwan, saiful zaini...pastu chua tu team mate masa main melaka, suhaimi team mate n9....skrg tgh meletop amin rahim...senior masa kat selangor....
  9. bila punya perasaan berpasukan yang amat tinggi....pheh....memang apa yang penting...kerjasama....dan merasa jadi kapten pun sangat best...
  10. last but no least...bila dapat boyfren....hahahahaha....tapi sudahnya jodoh saya adalah bukan orang sukan...tapi saya tetap sayangkan dia:O)
dalam sukan ni...semua sukan... even dalam hidup kita ni..semuanya adalah tentang rezeki..... ada rezeki kita...ada la...sepanjang hidup aku...game paling menjadi utk aku masa main utk kuala pilah...lawan pd..pheh..masa tu every touch is my golden touch...main midfilder...semua touch menjadi.....sampai cikgu aziz pun cakap...game tu adalah game terbaik aku...kenangan paling ngeri.....golkan utk team terengganu masa mssm 98...main last man masa tu....aduhhhhh...sori ar kengkawan...gol kemenangan utk ganu plak tu...bak kata coach aku masa tu....."wahida, kalo awak main stricker, gol awak tadi tu...pheh...memang gempak...tapi masalahnya awak defender"...hahahahaha sori coach........

haaa..gitu la gamaknya kisah diri aku dan hoki........kenangan manis dalam hidup......tak tau la kalo ada anak2 aku sok yg main hoki...kompom ummi amek cuti ikut g lawan:P

3 comments:

dhr said...

huhu..gol kemenangan utk ganu tunyg x tahan tu...hebat sejarah hoki kau...sejarah den dgn hoki ialah x pernah pogang kayu hoki dan tgk game hoki tu la sekali ms ngn kau tu! hahaha..

-ummi uzma- said...

hahahaha...tu memang kenangan yg sangat ngeri time tu..tapi bila ingat2 sekarang leh senyum...memang cantik gol tu.... haaa..kiro ado la pengalaman jumpo TAT life kan????

Aimi Mukhlis said...

1997 MSSM kat Kuantan la Ieda. Sir Rashidi pun dah takde dah...