Friday, July 01, 2011

1st time outstation semenjak menjadi breastfeeder tegar:O)

salam sume...huhuhu...nak update laju2 sebab ngantok...tapi seronok nak share jugak pengalaman outstation kali pertama :O) memula tau jerk nak g kl...terus ligat kepala berfikir...macamana nak g..macamana nak anta anak2...macamana nak perah n bawak ebm....so..memula skali ialah menalipon enchek suami...ok..bincang punya bincang.....kata sepakat diambil..memandangkan miza takde...makanya bolehlah cik abang saya datang bermalam di kluang...n pagi semalam tinggal la anak2 ngan abi sementara nak menunggu hari siang...risau hati saya bukan main lagi...sebabnya abi lom penah lagi handle muhammad sorang2...masa kakak dulu biasa la jugak..tapi nak handle dua sekali, semalam adalah pengalaman pertama enchek suami:O) so malam tu saya terangkan kat sayang, mana susu yang nak dibawak ke rumah makdah...bagi 8 botol sebab takot saya terlambat sampai plak....dan dah asingkan susu untuk bagi pada muhammad kalo2 dia terjaga n haus sebelum anta ke rumah makdah...air panas pon dah siap2 kan dalam termos....

sudahnya semalam, saya g tumpang kak lin...tapi masa nak tumpang gtau kak lin sesiap..saya bawak barang yang banyak..tgk bawah ni..satu beg gadget saya...satu beg telekung n bekalan air minum saya...polistrin saya...dan handbeg saya....tgk je la gambar kat bawah ni...saya kuar kul 5 pagi dari umah..tunggu kak lin di tol ayer itam...dalam 5.30 sahlan sampai...lalu kitorang pon gerak ler ke shah alam...sepanjang perjalanan saya memsg enchek suami...bertanyakan keadaan anak2...almaklum..selalunya dua2 orang bangun nenen kul 5 pagi tu...alhamdulillah...kakak tak bangun langsung....n abi berjaya bagi muhammad minum 3oz......
sampai shah alam 8.45pagi...ni ler kengkawan seperjalanan semalam...kak lin tudung pink) n nadwah(tudung turqouise) from mpku....boleh jadi rakan pertukaran tiga serangkai kot...huhuhuh....so semalam sebenarnya agak frust g sana...hrmis la sangat...tapi hampe..sudah2 nak cite pasal bf jerk.....kul 11 cik b sudah bengkak....adusk...camne ni...dalam handbeg dah standby 2 botol...tapi pam tak bawak la...ada dalam kete...ni pun mak yang beria soh bawak sume kelengkapan..kata mak, dari dibiar bengkak n sakit...baik lah bawak....so, bila dh bengkak tu...saya pon bergegas ler ke toilet..bermarmet...sambil berdoa dlm hati..jgnla susu saya tercemar dek kuman dalam toilet tu..seb bek toiletnya bersih dan ada ruang berasingan antara pintu ke toiletnya...so saya berdiri sambil bermarmet di depan2 pintu masuknya...dapatla 10 oz......pas abes course kitorang merayau jap kat sacc mall...pastu bekejar g 7e sebab beli ais..seb bek enchek suami beri saranan yang best...dapat la beli ais 2ringgit....lalu dimasukkan kedalam polistrin tadi...dan diletakkan la hasil tenusu yang dapat memula tadi...
pastu masa benti solat kat rnr semban...sekali lagi saya memulakan projek mengepam saya...kali ni menggunakan khidmat s3 kesayangan saya....masa masuk surau carik plug kat dalam bilik tu takde...makanya saya berprojek secara terbuka sambil mengadap dinding dibucu surau tu....situasi saya masa tu...nadwah sedang bermarmet...saya mengepam..kak lin menunggu...masa saya duduk tu ada sorang akak dibelakang saya...

saya : mintak maaf ye kak, saya membelakangkan akak..
kakak : oo..takpa2 (slang utara)..tu mesin apa??
saya : mesin perah susu kak..
kakak : la ni ada nooo mesin2 ni..kak dulu dok pakai la pam yang macam hon tu...adoi punya la payah....berapa ni beli ni...
saya : lima ratus lebih kak...
kakak : ni hang tgk ni...gaji nanti hang beli...lalu berkata dia pada anaknya.....ooo banyak susu...sat ja dah penuh....dulu masa kak jaga anak kat hospital depa ada bagi pinjam pam...syok no pakai..sat dah penuh botoi.....tu beg apa plak tu (sambil menunjuk cooler bag saya)..
saya : ni beg nak isi susu..tapi arini saya isi botol kosong...nanti susu saya isik dalam polistrin sebab nak jalan jauh..tadi dari shah alam..nak balik jb...
kakak : ooo...kak pon nak g johor ni...nak antaq anak p ngaji.....kat kempas..jauh nooo.
saya : sambil tersenyum....akak orang kedah ke....
kakak : haah..sungai petani..taman kelisa....
saya :..mak mentua saya pon iorang sungai petani ..bukit kechik....

jap2 akak tu tinjau...haa dah penuh..tiap kali aku tukar botol akak tu tgk ...heheh...pastu akak tu pon jalan dulu....hasilnya dapat la 15oz...syukur sangat...tu pon sebab nak cepat...nak gerak.... sampai ayer itam kul 6.15 petang...masa turun dari hilux itu..mengangkut barang2 yang banyak tu..orang pandang jerk..hehehe cam tokey jual ikan..bawak polistrin ni...lawak tul....pandangla nak pandang..yang penting ebm saya selamat....pastu sampai umah saya pam lagi sekali...sebabnya cam bengkak lagi....dan dapatla 9oz lagi.....makanya gambar di bawah ni..belah kiri hasil pam petang...tengah2 yang tengahari...kanan yang pagi..:O)

alhamdulillah...Allah permudahkan jalan saya...permudahkan urusan saya...dan Allah limpahkan rezeki buat muhammad izzulmulhim....pas maghrib baru g ambik uzma n muhammad...ambik2 jerk...muhammad berak sampai abes seluar...kakak mengamok2 sebab ngantok....penat...tapi terhibur dek melayan kerenah anak2...uzma tido kul 8.30 pas puas bf....pastu melayan muhammad sampai ke pukul 10. pastu tetido dah ngan saya2 skali...botol2 dari umah makdah pon lom basuh...penat benar saya semalam...almaklum sendirian lak kat umah...miza balik sayong....so balik keje arini la nak membasuh botol banyak2...yg semalam je ada 6..arini lagi 6...alamak tak muat la rack saya:P...jawabnya guna bakul la arini:P...itulah pengalaman pertama saya outstation semenjak menjadi breastfeeder tegar ni..(hahah memandai jerk aku bagi gelaran utk diri sendiri)

3 comments:

akma said...

thumbs up friend!!!! kagum dengan kesungguhan ko.

MasZuber said...

bagus wid. nanti aku tiru ko jika ade rezeki aku kawen dan dapat anak nanti.

u go girl!

-ummi uzma & muhammad- said...

jane> semangat ini datangnya dari ko la kawan...tgk n baca blog ko buat aku jadi syok nak bfkan anak2 aku:P

mas> boleh2...cepat2 kawin, dapat anak, pastu leh reramai kita hangkut tong polistrin tu:P