Thursday, June 23, 2011

caring is irritating

dah hampir sebulan dah naik keje..dah hampir sebulan jugaklah saya ngan anak2 je kat kluang ni..dah hampir sebulan saya lah ummi saya lah abi from monday to friday..dah hampir sebulan gak la kembali ke kehidupan pjj saya dan suami..dah hampir sebulan juga saya mengepam susu diopis untuk muhammad izzulmulhim..dan dah HAMPIR SEBULAN SAYA DAPAT SOKLAN2 CARING YANG IRRITATING...
  1. susah tak jaga anak dua2 orang sorang2 kat sini?
    - ahad malam saya akan hantar enchek suami ke bus stand bersama dua2 orang anak saya..setakat ni baru sekali muhammad dok diam2..2x lagi saya terpaksa drive sambil mendukung muhammad..malam ahad saya tido bersendirian bersama anak2 diumah..cik miza housemate saya akan ada isnin-jumaat..so malam2 ari bekerja mummy yang akan tolong tgkkan uzma n muhammad masa saya mandi pas balik keje..malam2, ada time ok, diorang bangun bergilir2..ada time tak ok, bangun serentak dan menangis serentak..yang mana saya perlu melayan kedua2 nya sendirian tanpa enchek suami..pagi2, ada masanya dua2 orang bangun awal..tapi slalu kakak tgk hi-5 ngan mummy..so ummi leh mandi n siap2..sedang bersiap, ada masanya 2-2 terbe..perlu ditukar pampers dan perlu dicebok..sumenya saya wat sorang dan sendiri..dah siap..anta anak2 g umah makdah..drive KETE MANUAL sendiri..seb bek umah makdah 3 minit jer dari umah..muhammad dok depan dalam car seat, kakak dok belakang..tak kira dalam apa jua bentuk cuaca, saya akan anta anak2 SORANG2! sama juga keadaannya bila ambik diorang petang2....waima hujan ribut skali pon saya akan tetap keseorangan mengambil anak2 saya...sampai umah, simpan susu, layan diorang bf...dah maghrib baru dapat basuh2 botol, masak air panas, rendam botol dan mandi...seb baik mummy miza ada yer tlg jaga anak2....pas solat maghrib akan layan anak2 lagi..sampai la diorang tido...pastu baru tangkupkan botol muhammad.. makan malam? kadang2 makan roti, kadang2 miza masak, kadang2 g pasar malam, kadang2 tak makan..... macam tu la jadual saya hari2...JADI AGAK2NYA SUSAH TAK SAYA BELA ANAK2 SORANG DIRI? tlg jawab sendiri.....
  2. taknak mintak pindah ke? - saya memang tak pernah...diulangi semula..TIDAK PERNAH membuat sebarang permohonan pindah..1.sebab tau jpbd johor takde kosong.2.dulu lom confirm malas nak mintak pindah..3.takot kene anta lagi jauh.. tapi sapa yang taknak pindah...cume belum diusahakan lagi.....
  3. berapa eh bayar orang jaga anak dah 2 ni? - bulan ni adalah bulan pertama saya nak bayar kat makdah untuk anak2..dulu uzma 200..bila tanya makdah nak bayar bape..makdah pon kata tak tau...so saya blom ada jawapan yang pasti untuk soklan itu...dan masalahnya....apa masalah korang nak tau saya bayar berapa???nak tolong bayarkan ke????? ayat yg lagi takleh blah...dari bayar 500 kat orang jaga, baik ambik maid...suke hati saya la nak ambik maid ke taknak...
  4. taknak ambik maid ke? - TAKNAK..wat masa ni lom terlintas pon....taktau la kalau2 kedepan nanti saya terpaksa ambik maid...tapi kalo diberi pilihan untuk tidak ambik maid, saya takkan ambik maid..sebab tak suke privasi saya dan suami terganggu..dah la jumpa 2 hari je seminggu...nak ada maid lak..adoiii..kaco daun la...lagipon setakat ni saya hidup nomad, ke hulu dan kehilir..kalo saya jadik maid pon saya leh lari...ni pulak orang yg jadik maid saya nanti....lagipun sekarang kan ada servis ngemas umah yg leh datang hari2 tu...so ada banyak choicenya....
  5. bila nak tukar kete besar? - jawapan standard saya..kalo kete besor tu leh beli 5 dua ringgit, saya dah beli 10....yer kami cuma ada 1 kereta..enchek suami g keje naik moto, datang ambik kami dan anta kami ke kluang naik bas...setakat ni itulah rezeki wat kami...korang ingat kitorang suke2 nak rasa life camni ke???? tak...kalo diberi pilihan kitorang pon taknak...tapi blom sampai rezeki kitorang nak pakai 2 kereta....jangan ditanya kemana g nya gaji kitorang...jangan sebok2 kira2 gaji kitorang berapa....takkan tak mampu nak pakai 2 kereta.....mampu, tapi pastu takyah dok dalam umah, takyah beli pampers anak2 n tak yah makan...apa korang aspect dari kitorang yang baru je ape taun keje...dah kawin dan ada anak 2....bukan berniat nak bangga diri yer...sekurang2 nya kitorang dah ada rumah sendiri...bukan banglo mewah, tapi cukuplah, sempurna rumahnya walaupon dalam lom ada 1 renovation pon dibuat...pon jangan ditanya bila nak wat renovationnya..BELUM ADA REZEKI ok!!!!!!...
adakalanya kata orang sharing is caring...caring is loving....tapi bila orang terlampau caring camni dengan soklan2 yang camni...saya jadi lemas...jujur saya katakan....terima kasih kerana bertanya....cukup sekadar bertanya, tak perlu membuat ulasan lanjut tentang kehidupan saya.....saya, sekiranya diberi pilihan pun tak mungkin memilih untuk duduk berjauhan dengan keluarga, menjauhkan anak2 dari abi mereka, bersendirian membesarkan anak2 di sini....tapi buat masa ini, saya tak punya pilihan lain........saya redha dan saya yakin ada sesuatu yang indah menanti saya kemudian hari nanti.....

5 comments:

Myluv-Sylvia said...

lor.. caringnyer dorang. hehee.. syl dok sini jarang dpt soklan cepu mas camtu. maybe watak org KL berbeza sikit (malas busy hal orang). cuma kerap ditnya.. "kenapa taknak drive ke opis sedangkn u dan suami masing2 ada kereta?" syl jwb.. "taknak.. syl kedekut nk keluar duit minyak. naik LRT jimat. kurang RM100 sebulan. pastu leh exercise berjalan hari2".. hahhaa.. dorang diam jerkk..

Aimi Mukhlis said...

Sabarlah Ieda, orang memanglah macam tu. Banyak benda nak dikorek, pastu saja nak compare dengan diri dia pastu dalam hati cakap "Ooo...hidup aku lagi best dari dia rupanya". Bagi chancela diorang belajar bersyukur dari cerita kita. Yang penting Ieda tetap happy dengan hidup Ieda and stay strong untuk 2 budak kecik itu :)

MamaAdeel said...

sabar la ida...manusia ni mmg mcm2 jenis..kalau yg terlalu caring ni susah jgk..sume nak diambik tau...be strong k..

Intanaziela said...

ida...chaiyok...chaiyok...kita boleh, kak yang pun letih nak dengar orang kasi soalan dan suggestion itu ini, hidup kita, kita tentukan...mohon pada allah moga kita diberi kesihatan yang baik, kita galas tanggungjawab kita, ada baiknya berjauhan dgn suami..jati diri dan semangat kita akan lebih jitu dari orang lain...setuju tak?

-ummi uzma & muhammad- said...

SYL > hahah tu la..nasib badan aku dikelilingi orang2 yang caring..takde keje gamaknya diorang....heheh aku pon senyum ajer...

Kak Lieya > sangat lah bersabar dah ni kak...tu yang sekadar mencoret di blog...kalo diorang baca nasib la...saya sangat strong...as strong as u know me :P

zira > tq...sabar yolah..nak buek camno...

kak yang > yer berjauhan dengan suami buat ida sangat tabah..sampai leh drive sambil dukung muhammad, leh wat sume keje laju2:P