Wednesday, April 13, 2011

perjalanan saya telah bermula....

kali ni nekad..moga Allah permudahkan niat saya untuk menyusukan Muhammad Izzulmulhim sepenuhnya tanpa campuran susu formula.....ermmm mungkin ada yang tertanya kenapa bukan sejak uzma dulu..satu jawapan yang paling senang dan pasti ialah...secara financialnya ketika itu saya belum bersedia...dan beberapa halangan lain membuatkan Nuruzma Khadijah tidak di fully breastfeedkan..TAPI....dia hanya minum susu nan dirumah babysitter sahaja..means masa office hour saja....selain waktu tu dia masih bf sehingga ke hari ini yer......

alhamdulillah...ada rezeki kali ni..lalu saya nekad dan berazam utk fully bf kan muhammad.. so bermula dari itu,saya mula survey pump...membaca kisah disana sini..juga berkongsi cerita ngan kawan2 berpengalaman..tq to jane n kak yang..also zira..... hmmm apa pun..langkah pertama ialah membeli breastpump...ada yang manual anakku..pakai masa pump di opis dulu...tapi takde milk storage sume...dulu pun pump sekali jer...simpan dalam botol, petang bawak balik, simpan esok bagi bs....langkah kedua ialah menukar peti ais...peti ais yang berusia 30 tahun..yer sebaya dengan saya yer..... perlu ditukar kepada peti ais 2 pintu untuk tujuan penyimpanan ebm... lalu..perbincangan diadakan dengan enchek suami..dan persetujuan dicapai.....

lalu setelah membuat pertimbangan, pembacaan, pengiraan dan segala pe.... saya mengoder spectra 3 dari > http://www.enjoybreastfeed.com <... alhamdulillah...8 april barangan sumenya sampai...yer....bukan main berdebar2 lagi hati tatkala menunggu ketibaan parcel ni...sebabnya kenangkan kata enchek suami..." kalo tak sampai camne?"..haish...jangan ar camtu...masa lori benti depan umah...tersenyum lebar saya...berdebar2 pon ada....tadaaaaa....inilah hasilnya......saya ambik yang package...sp dapat pump n also beg n sebagainya....storage yg dapat 6..saya tambah oder 10..so ada 16...plus 3 liner...ada 19.... hmmmm....so..perlu basuh n strelize...rendam air panas dulu.....

pastu...apa yang saya dan enchek suami buat????? haaa...g mencari peti ais....lalu tadaaaa...ini dia...tapi yang lama masih ada di belakang...sayang nak buang...elok lagi..cuma tak bape praktikal untuk kegunaan dan keperluan saya nak simpan susu....tinggal nak pk solution untuk di kluang nanti jerk...takpe...tu pk kendian......
dan...setelah sumenya ada...umah pon dah kemas...abuk2 dah berjaya dilap..... jeng jeng jeng....semalam perjalanan saya bermula....yer saya baru bertatih dalam dunia breastfeeding ni...baru langkah pertama....cari port...dok depan tv....senang plug ada... muhammad pon leh nampak....ok....session pertama bermula.....alhamdulillah....dapat hampir 4 oz....tapi tu pon dengan pelbagai cabaran yer..tengah2 pump muhammad bangun dan bergayut sampai ke petang...makanya semalam...saya hanya berjaya buat sekali pump jerk....malam lagi takde harapan la sebab dua2 sekali bf...so tak berkesempatan...sebab diorang tido lambat dan muhammad rajin bangun selang sejam.....pagi tadi pon dah berjaya pump sekali..alhamdulillah, arini dapat 5 oz....pasni harap dapat wat sekali lagi session....dan hopefully saya akan terus berjaya menjayakan niat saya menyusukan sepenuhnya muhammad.....go go wahida :O)

1 comment:

Myluv-Sylvia said...

kalau website enjoybreastfeed tu syl memang slalu beli brg ngan dorang. memang takde masalah. klu ko nk tgk info leboh bnyk.. syl cdgkan ko tgk blog farah (pakar laktasi) http://www.sarakids.com/blog/ .