Wednesday, January 11, 2012

me vs cabaran getir..

  • kat skGemas - masa darjah 3 n 4..mak sambung blajar..kene tinggal ngan wan..kene buat sume keje gosok baju, basuh kasut n buat homework sendiri..yang paling sadis tido malam sorang2..sebab kene rotan ngan wan, tido lasak..so nganjuk, kuatkan semangat tido sorang2 dalam bilik bertemankan segala teddy bear yang ada....lagi satu masa kat gemas ingat lagi nama kene tolak dari join perhimpunan tunas puteri peringkat antarabangsa..alasan hanya saya seorang muslim yang ada..so susah dari segi arrangment...sedih sangat time tu...tapi hikmahnya..sepanjang kat gemas ni saya sukses dalam akedemik..dan jadik pengawas yang garang :P
  • kat skSerdang - g training hoki nek basikal dari umah..g tuisyen pon nek beskal n kene kejar anjing..memang horror...itu sebabnya saya sangat jaki n melompat kalo ada anjing..ganjarannya..dapat men hoki utk state...tapi dari segi akedemik agak drop yer...upsr pon 2a2b jerk...
  • kat smdas - kejutan budaya seketika bila kene duduk kampung..almaklum dari selangor kene pindah negeri sembilan...hahaha macam la masa dok selangor tu dok kat bandar sangat.. memula form 1 dok kat kampung..pastu baru dok ngan mak kat tanjong...cabaran sepanjang di smdas ialah susah jadi anak cikgu ni..wat sume benda orang nak ngadu kat mak..eleh....nakal sket pon ada jerk yang sampaikan kat mak...masih menyambung perjalanan hoki..dan akedemik pon so n so....4a2b2c jerk result pmr...
  • kat teknik - cobaan pertama duduk jauh dari mak...hohoho...ok gak la..walaupun 1st day mak balik saya mengangis...wakakak..cam kekanak ribena..... kenangan paling ngeri di teknik ialah moment sebelum spm....yer.....sampai mati pon takkan lupekan kisah itu.... di saat saya di kerumun bebudak aspura yang membrainwash saya selang 2 hari sebelum spm... but alhamdulillah..i manage to get 1st grade...ahhahah walaupun hanya 24agg...
  • kat polimas - permulaan cabaran kental, bila seorang bertangan bengkok seperti saya terpaksa berhadapan dengan lukisan sebanyak2 tidak....dari lukisan kejuruteraan, membawa ke projek2 studio dan lukisan grafik......memang horror...super duper horror...but lucky me...dikelilingi oleh kawan2 yang sangat2 hebat....memang banyak membantu....tq may..untuk lukisan grafik aku yang redo last sekali dulu...kalo ko tak tlg, rasanya sampai arini aku kat poli lagi...dok wat drawing2 tu tak lepas2...tq jugak buat syl n geng2 sarawakian yang lain....tempat aku menumpang manje tiap kali ada keje2 lk...cabaran redo keje2 studio dan cabaran berpecah di semester akhir...huh kenangan betul.....
  • kat perak - tercampak di tengah2 hutan demi menggenggam diploma..paling tragik bila berhadapan dengan classmate yang diluar jangkaan...yer tekanan yang gempak yer masa tu...manjang2 nya nangis kat mak.....dan alhamdulillah....disebalik semua itu.....saya dikurniakan sahabat-sahabat oc dan geng2 hoki yang ngam ho.........so do u syl :O).... bertuah dengan adanya kawan2 yang baik dicelah2 kawan2 yang mencabar kegigihan hati ini...pon takleh lupa dugaan datang lagi di final semester bila dapat 2nd reader final study...gedebush....cobaan datang dan datang lagi........but always lucky me...saya grade diploma ngan pointer yang agak banyak nombornya..:O)
  • kat shah alam - paling azab pengalaman ngan supervisor tesis....yer itu lah kenangan terpaling ngeri skali sepanjang di shah alam...ngan nak jumpa pukul 7 paginya.... ngan ragam dan kerenahnya.....grrrrr...sangatlah psyco........n again....impian dalam genggaman....menghadiahkan selempang di hari konvo buat mak tersayang.....hampir terbayar segala pengorbanan mak membesarkan ida bila ida genggam ijazah tu kan mak :O)....
  • kat mintrans - bila kene keje 2 orang jer ngan sapiq utk cover keje 4 orang...fuhhh giler gak ar..tapi sapiq yang cool telah manjadi kawan dan partner yang keje yang super baik......tq sapiq jadik pak abu aku, ambik anto aku g keje.....pengalaman keje yang best...merasa lah berjalan 1 terengganu...tq also kpd supervisor yang dah seksa aku masa tesis tapi bagi peluang keje kat aku....so do en shahrin, puan sab n all mitrans members....
  • kat kgv - pheh..bukan mudah yer kengkawan nak mengajar budak darjah 1..... indahnya kenangan tu...dah besar2 dah diorang..dah darjah 6 dah diorang tahun ni..teringin nak g jumpa diorang...maknanya budak2 bola jaring dulu dah tingkatan 5.........syuhaidi pon dah darjah 6 ek.....
  • kat mnf - presure keje, tapi surrounding yang best.... sempatlah merasa wat rtd seremban.... dengan duit keje sini gak la wat kawin.....yang tak bape best bila dapat gaji 1k.....ngan 1k tu la pepandai nak hidup...tapi pengalaman dan ilmu yang dapat dari sini tiada tolok bandingnya...
  • kat mpk - pernah diduga dengan suasana di ofis yang sungguh dasyat......berhadapan dengan bos dan staf yang amatlah memeritkan........dan kali ini dugaan itu datang lagi...Allah....lemah sekali lagi aku buat kesekian kalinya.....dugaan kali ini bebannya ibarat menghimpun segala kesaratan dan kelemahan dan kekusutan sepanjang cabaran yang saya hadapi di semua2 tempat yang pernah saya lewati......mungkinkah dugaan ini akan mendatangkan seribu satu hikmah di sebaliknya? Hanya DIA yang mengetahuinya.... saya diamanahkan dengan satu tanggungjawab yang saya rasa amat besar......sungguh terbeban minda, hati dan perasaan saya tatkala surat itu saya terima......hampir tiap hari selepas kehadiran warkah itu saya menitiskan air mata....Ya Allah..cobaan apalagi barangkali ini buat saya? hinggakan saya terfikir....apa lah silap saya pada dia..mengapa mesti saya? seorang ummi beranak dua yang berjauhan dengan suami ini yang dipilihnya...marah kah dia dengan ragam saya yang agak lantang menentang dan respon kepadanya...atau jakikah dia dengan sikap sambil lewa saya? atau, terlalu percayakah dia pada saya? saya hanya mampu berdoa..moga Allah berikan saya kekuatan untuk menanggung amanah ini..moga Allah permudahkan segala urusan saya dalam menjalankan tanggungjawab ini.... dan moga saya kuat dan tabah meneruskan tiap sesuatu yang perlu dilaksanakan....Sungguh Ya Allah...aku lemah tanpaMU.....

6 comments:

princesslavender said...

Salam kak widy.. apa khabar skrang? dah besar uzma erk.. tania x pernah pun lagi jumpe die. huhu.. Dah lama tania tak dengar berite kak widy.. Rindu sangat kat kak widy.. KAK widy skrang dah 4 tahun kan keje kat Kluang tu.. so, macam mana skrang? tak rasa nak pindah ke?hehe..


ps: hope could meet u one day :-)

jaja_norliza said...

hi widy...pengalaman perit & duka sentiasa kita kenang..ssh payah nk berjaya kan??? neway, berbaloi dengan kejayaan yg dikecapi skrg...moga bhgia selamanya bersama hubby 2 permata yg sgt comel!

mrs.krie :O) said...

salam tania..alhamdulillah..kak widy n uzma sihat..muhammad je selsema sket...yup..uzma is going to be 3 this year...budak kecik yg cam orang besar tapi masih kecik ragamnya.... tu la kan...lamanya tak jumpa...memang rindu sangat.... hmm pejam celik dah masuk tahun ke4.... teringin sesangat nak pindah tania...nak rasa dok serumah macam orang2 lain yang dah berfamily...tapi mungkin belum rezeki..... insyaallah ada kesempatan pasti bertemu :O)...(me also miss my little sister..teringat zaman2 kat perak dulu)

mrs.krie :O) said...

kak za > this is what we call life...pasang dan surut....sakit dan serik...penat dan lelah...but still alhamdulillah...ada keindahan dan kemanisan di sebalik semua itu...thanx kak za for ur doa...amin.....

Myluv - Syl said...

erm... kita pernah ketawa dan menangis sesama. kita pernah dipuji dan dicerca sesama. dan sekarang kita 1 jabatan yang sama. yeayyy..

yaNa said...

kenangan kt perak mmg best kan..
aong sgt hasad ngan fad ms tue sbb dpt kakak angkat yg sgt loving cam akak.. ;)