Monday, March 28, 2011

tak sabar betul...

tak sabar nak menghabiskan 44 hari ni...macam2 dah plan dalam kepala ni...almaklum...ambik cuti 90 hari....ermmmm mungkin ada orang kata tak boring ke dok umah sampai 90 hari...tak kira la apa orang nak kata...aku tetap akan bercuti 90 hari...ye la...ni je peluang dok serumah anak beranak 90 hari...yang hari2 leh jumpa...pagi petang siang malam leh ngadap anak beranak.... bayangkan kalo ambik cuti 6 hari jerk...pas 16 hari abes pantang dah nak kene g keje...banyak la agenda yang tak tercapai....so, ni senarai agenda yang akan dilaksanakan selepas tamatnya 44 hari berpantang :
  1. nak mengemas rumah...kemas puas2...harap2 muhammad sporting..so dapat la ummi ngemas umah...almaklum..sejak pindah jarang ada time selama ini nak ngemas....(bilik belakang dah separuh berkemas dek maklang ayu n mak masa diorang ada sini aritu)
  2. pack baju2 kakak yg dah takleh pakai...yang dah kecik..almaklum..kakak sedang membesar dan meninggi dengan jayanya.. pastu nak pack adiah2 yang dapat...yg banyak botol, n toileteries....so mana yg lom nak pakai nak disimpan..storage box pun abi dah beli dah....
  3. kalo larat n berkesempatan, nak meredecorate umah...masa sebelum pantang kitorang ketepikan sume kusyen, so that tilam leh letak tengah2....makanya nanti akan ku rearrange kan sumenya....
  4. mau ku gosok sume baju kurung...nanti naik keje tak kalut2...gosok la sume...ada la stok banyak sket...huhuhu...baju ngandung aritu pon ada balance lagi seminggu...
  5. saya mau bershopping...HAHAHA.....sungguh jahat bunyi gelak itu....nak shopping for me, uzma n muhammad....eceh..harus la ada juga untuk enchek suami terselit selai dua t shirt ke kan... mine > nak carik baju kurung, tudung, kasut, handbeg dan jam yg diusha dari aritu lagi...(sayang kata, nak carik baju apa lagi, baju bergantung 3000 pasang dah kat atas....haish....mana sampai 3000, 300 pun tak sampai..tapi dek nak nampak banyak, men sebut jerk 3000 eh)...saya juga mau buat speck baru....speck lama dah hampir terbarai...muhammad's > stroller, baju, mitten n booties..perlu menambah stok yg ada sebab nanti nak balik kluang, kene pecah2 baju kluang n baju jb...(nasib anak nomad)... kakak's> nak carik kasut, ngan lappy...sebab dia suke sangat tekan2 lappy ummi....baju juga perlu ditambah...kebanyakan daily gown yg ada dah singkat sampai bontot.... hubby's > pun nak carikan kasut...kasut keje....
  6. nak kene balik kluang....pun ada banyak hal nak diuruskan...a. tempah baju korporat..so naik keje sok dah leh pakai.. b. nak ngemas umah..asalnya sebab nak kena tukar tilam n nak beli almari jerk...tapi memandangkan besar kemungkinan perlu pindah..makanya mungkin balik berkemas untuk pindah...(aduhhhhh umah lom dapat ni)
  7. nak masak macam2...macam2 yang tak dapat makan sepanjang berpantang...hahaha ikutkan la sangat tekak tu....
  8. ermmmm nak beli breast pump...tapi still looking for the best n afordable one.... insyaallah, kalo ada rezeki muhammad, i'll to fully bf him till 2 years old...kakak menyambung bf sejak2 ada muhammad ni...tapi not fully la, campur ngan susu nan...
  9. last but not least...we're looking for our 2nd car....sebabnya senang sayang nak gerak....ye ar..nak ke kluang amek dan anta kitorang..kalo naik bas kang camne lak aku nak g ambik bawak dua2 tu kan.....tapi lom decide lagi kete apa....(jauh disudut hati saya....maukan exora...tapi masih mengira budget lagi...we'll see how)
so, ni antara benda yg nak dibuat selepas abis pantang nanti, harap2 sempat la capai sumenya dalam tempoh baki cuti sebelum kembali bekerja........

3 comments:

dhr said...

selamat berpantang & mudah2an planning sume berjalan lancar.
Nape kene pindah umah plak? mula2 bc td igtkan da dpt transfer Jb!

-ummi uzma & muhammad- said...

menghitung hari menghabiskan sisa2 berpantang ni...nape nak pindah umah? sobab tuan umah yg 'baik hati' tu dalam proses nak jualkan umah kek orang lain....tanpa bagitau kitorang....dapat tau pon dari jiran2...siap orang yg nak boli tu dah datang ukur pagar, nak renovate pagar...

xi_ming said...

banyak sungguh ko nye aktiviti seharian yea...dasyat nie...baru anak 2...belum 3 nie..mau cuti 120 hari plak...