Tuesday, September 07, 2010

- dugaan dan hikmahnya -

banyak dugaan saya dibulan puasa..bermula dengan bs uzma beri short notice mc di pagi isnin yang hening 2 hari sebelum puasa.... sedang saya bersiap2 untuk balik ke kluang...6.15 pagi saya mendapat panggilan dari anaknya...gtau takleh nak jaga uzma....Allahuakbar.....jenuh akal berfikir, mencari jalan penyelesaian...sambil drive sambil berfikir....tersentak seketika....tak dapat nak cuti sebab arini ada department meeting...adush...pening2.....ermmm takpe....kena harung jugak...tu kan memang prinsip saya....harung selagi terdaya....sampai opis...memula tipun nuar..tanya leh tak mak dia tolong jagakan uzma(sebelum ni pun penah tumpangkan uzma kat umah mak nuar bila bsnya bercuti)....separuh ari jerk...tengahari aku terpaksa mintak balik..alhamdulillah...Allah permudahkan..nuar kata anta la...tunggu miza sampai...g anta ngan miza..selesai 1 part... masuk opis...terus jumpa boz....cakap petang ni terpaksa mintak half day n esok terpaksa cuti.....rabu memang cuti makanya khamis n friday naik keje balik...petang isnin, pas meeting, terus ambik uzma balik jb....dah ulang alik lak jb-kluang...pastu rabu dapat phone call dari husband bs uzma pula....gtau dia terpaksa ke utara n nak bawa bs uzma temankan...bayangkan? terpaksa la aku angkut uzma ke opis khamis tu...tapi tak larat......jumaat terpaksa cuti lagi.....tak pasal2 dah rugi 2 hari cuti...hikmahnya ialah....saya dapat bersahur dan berbuka 1 ramadhan bersama suami dan yang paling best dapat masak untuk suami saya:O)

14 ramadhan,dikda msg aku..gtau abah sakit sampai takleh bercakap....ada diumah sp....sudah....tidak senang hati dan sangat gelisah...tindakan pertama....call en suami....pastu call maklong...pastu call cik faezah....pastu msg dikda soh wan g tgk abah...ajak abah ke spital....sungguh tidak tenang saya di kluang....buka puasa pun tak selera nak makan apa2... malamnya bila call wan, dia kata dia dah bawak abah ke spital SP...n abah admitted....terus gtau maklong....n malam tu gak maklong, maktam n pakcu gerak ke sp...yap n ida pon dah balik gak....Ya Allah besar dugaanmu buat aku dibulan rahmatmu ini....teruskan beri aku kekuatan moga tidak aku jatuh kelemahan.... the next day, bila dah waktu melawat terus maktam gtau...condition abah sangat lemah... tapi diorang sedang usahakan untuk bawak balik...agak menduga bila tak dapat ambulans...jenuh...alhamdulillah, sekali lagi Allah permudahkan kami.....

ni abah kat hdu KPJ semban..

tengah malam rabu tu gak abah sampai semban....maklang, kakngah, kakyang n cik faez sambut abah di spital.... aku tunggu update dari diorang....tunggu berita terkini.....dipagi khamis..maktam call...ida abah di high depancy unit....jantung dia agak weak sebab darah terlalu tinggi.....semua orang dah balik...terpulang la kalo ko nak balik esok...terus call sayang...sayang kata ok...jom balik..sayang tumpang makngah sampai hentian yong peng...aku ambik uzma terus gerak ambik sayang terus ke hospital.....luluh hati dan gugur airmata aku bila tgk keadaan abah, lemah dan sangat tidak berdaya.....tangan kiri still shacking dan langsung takleh bersuara.......aku cium pipi dan dahi abah...meleleh airmata abah.....sedih...sangat sedih tgk abah dalam keadaan camtu...aku still tunggu yap,ida, dikda, wan, anis n aina dari kedah....diorang sampai masa aku dah nak balik....terus balik berkumpul dan berbuka diumah maklong...ramai....maklong,makngah, aunty, maklang,maktam n pakcu....cuma pakteh, paklang je takde......pas buka aku ke spital semula...tunggu sampai abah tido..baru balik....abah dalam hdu..so tak dibenarkan jaga....nurse ada 3 orang jaga abah dalam ward tu...jumaat sampai ahad...jadual aku, uzma n sayang...pagi g spital...dok sampai sebelum buke...balik buke jap..terus g spital sampai abah tido...

hikmah disebalik semua kejadian ini? aku dapat himpunkan adik beradik aku....kecuali hafiz di jakarta....termakbul doa dan niat aku nak himpun n jumpakan semua adik beradik aku....bawah ni complete family...anak, menantu n cucu en md.aris idin.... susunan kami....me-the eldest-with my hubby, en sukeri n my doter uzma..yap-2nd n eldest son-with his wife, ida n son danish..aruah asrul-3rd meninggal masa baby lagi..n i still can remember hari abah pangku adik asrul duduk dalam beca nak bawak ke kubur..dikda-4th-with his hubby wan n baby inside..azrin-5th..still available..huhu..ada dah awek ni..anis-6th..pun dah ada boipren..akim-7th..baru form 1...aina-8th..next year standard 1..hafiz(not sure if this his real name)-9th..5 years old in jakarta...maryam- youngest for the time being..4 years old... malam tu pas berbuka aku himpunkan sume mereka....berat rasa tanggungjawab anak sulung ni.... aku perkenalkan sorang2 dan sedikit luahan perasaan....


doa dan harapan aku selepas ini...semoga Allah mengeratkan dan menyatukan hati kami adik beradik...cambahkan rasa kasih dan sayang antara kami....semoga abah cepat sembuh dan lebih sihat seperti dahulu.....

1 comment:

Myluv-Sylvia said...

widy, baru harini aku dpt bukak blog ko ni. apa masalahnye ntah. tpi camne keadaan abah ko sekarang? semoga dia cepat sembuh.