Saturday, October 03, 2015

I'M AFRAID OF BEING 34 :O(

Assalammualaikum.
Bismillahirahhmanirrahim.

Alhamdulillah. 3 Oktober 2015, genap usia saya 34 tahun. 34 dipinjamkan nyawa kepada jasad ini. Syukur, terima kasih mak dan abah kerana lahirkan ida ke dunia ini. Menjangkau ke usia 34 tahun, alhamdulillah, bonda masih bersama saya. Abah telah pergi meninggalkan saya tahun lalu. 5 oktober adalah harijadi abah. Ye, kata mak, saya adalah hadiah harijadi dari mak buat abah seumur hidupnya. 

Alhamdulillah. Saya mempunyai seorang suami yang telah berusia 35 tahun genap seminggu yang lalu. Serta Nuruzma Khadijah, Muhammad Izzulmulhim dan Nurizzah Fatimah yang menemani kehidupan saya kini. Syukur tidak terhingga dengan kesemua nikmat yang Allah pinjamkan buat saya ini.

Alhamdulillah. Saya masih bekerja sebagai seorang penjawat awam di Jabatan Perancangan Bandar dan Desa, yang langsung tidak pernah tersenarai di dalam senarai cita-cita saya di zaman bersekolah. Semoga adanya saya di dalam bidang ini dapat memanfaatkan orang lain. Saya dikelilingi dengan sahabat-sahabat yang baik.

34 tahun usia saya. Adakah umur saya telah saya gunakan dengan sebaiknya? Semoga Allah mengampunkan segala dosa dan salah silap saya sepanjang kehidupan saya ini. Saya pernah melalui zaman-zaman kejahilan suatu ketika dahulu. Semoga Allah berikan kesempatan untuk saya terus dan terus memperbaiki diri saya sebelum saya kembali menghadapNYA. Semoga Allah beri kesempatan buat saya mendidik anak-anak saya agar mereka membesar dengan benar-benar erti ISLAM. 

Kesempatan menghadiri majlis-majlis ilmu telah banyak membuka mata dan minda saya. Malahan banyak memberi kesedaran demi kesedaran buat diri saya. Betapa saya telah alpa dalam kehidupan saya selama ini. BANYAK!!!!!

Semoga angka 34 ini membawa saya berubah ke suatu paradigma yang berbeza. Semoga Allah titipkan rahmat dan redhaNYA buat saya terus menerus mendekatiNYA, semoga saya terus istiqomah demi menjadi seorang muslimah, seorang anak dan seorang ibu yang baik dalam kehidupan sehari saya. Semoga saat Izrail mencabut nyawa saya, saya berada dalam keimanan yang paling tinggi kepadaNYA, semoga saya dapat mengakhiri kehidupan saya dengan husnul khatimah. 

Ya Allah, kasihilah kedua ibu bapaku sebagaimana mereka mengasihi sejak aku kecil. Ya Allah Kau lindungi dan rahmatilah kami sekeluarga. Jangan Kau bolak balikkan hati kami dariMU. 

4 comments:

dhr said...

Happy birthday Ida! Semoga sentiasa dalam keredhaan Allah. I miss u! Lama betul kite tak jumpo.

mrs.krie :O) said...

tq Dian...
Haa tu la ghindu kan...
lamo eh tak huhahuha....

MamaAdeels said...

happy belated birthday my dearest friend..semoga Allah pnjgkan usiamu dan sentiasa dalam rahmatNYA..
dian, ida jom la buek reunion..lamo x donga pasal zila...ida cntct dio lagi x?

mrs.krie :O) said...

aminn..tq zira... haa boleh2..jom g umah dian..hehehe... ado yo deh kojo kek somban tu haa..