Thursday, April 18, 2013

Damailah kamu diSANA...

Hampir seminggu...saya mengumpul kekuatan dan semangat untuk menaip..untuk berkongsi kisah sedih ini bersama semua sahabat-sahabat yang tertanya2...moga coretan ini menjawab tiap persoalan dari semua..tolong jangan ditanya kepada empunya badannya..kerna kata dia.."ann tak mampu nak menjawab tiap persoalan yang boleh membuatkan ann menjadi lebih sedih"...

Pagi sabtu 130413..sayang ngan acik g anta abah dialisis...saya tinggal dirumah nak final packing sebelum balik Batu Kikir.. masuk bilik..capai handphone..ada misscall dari ann..dan ada 1 massage.."kak widy, sara dah tinggalkan ann"...Allahuakbar..terus mendail..dan berjawab dengan suara tangisan dihujung sana..."kak widy, malam tadi kitorang bawak sara tido dengan kitorang, bangun subuh pagi ni tengok dia sejuk lain macam..ann call mak ann..pas mak datang, kitorang terus bawak ke Hospital Selayang..ni kitorang kat hospital lagi...Dr uruskan ikut prosedur biasa...Kak widy, ann tak call sesiapapon, kak widy tlg bagitau kak rin ngan kawan2 ye"....berselang seli dengan sendu dan tangisan ann menghabiskan ayat-ayat dia..."Ann, please keep strong..redhakan pemergiaan Sara sebab di pergi ke tempat terbaik..sara ke Syurga yang pasti...menunggu ann dan apis diSANA...kak widy tengah bersiap ni..nanti kalo sempat kak widy ke hospital, kalo tak msg alamat umah mak ann, kita jumpa je kat umah mak ann"..

Erin...first number to be called...tak angkat...next...Kak wani...aduh no kak wani plak tak ada....search....haaa, acai....terus call acai...mintak no kak wani...dapat terus call kak wani...khabar duka ini disampaikan...lalu menaip massage dan sampaikan kepada semua kawan2 yang terlintas di fikiran..maaf buat sahabat2 yang tak sempat dimsg...kalut dan rawan jiwa saya dibuatnya...walau yang pergi itu adalah anak kepada sahabat saya....kesan dan kesedihannya turut meresap ke dalam diri saya...terus bersiap...sayang balik...."abang, sara dah takde..boleh kita ke hospital selayang, nak tengok ann kat sana"..."ok, angkat barang semua, sekali jalan je"....

Sebaik saja siap, terus menuju ke hospital Selayang...walaupun ann dah msg tadi..."kak widy, apis kata apa2 lepas asar..so no rush, pls proceed with ur xtvt"....lalu ku jawab "i'm on my way..jgn nak kata takyah datang plak..coz i will surely go...let me know where are u, nanti sampai kak widy carik"..."ann kat kecemasan"...ok, halatuju kecemasan Hospital Selayang....mana mungkin saya tidak kesana...mana mungkin saya biarkan ann sendirian sedangkan saya berada disini...mana mungkin saya tidak menziarah anak kecil itu...sampai hospital, kakak n izzul nak turun ikut ummi..cari kaunter pendaftaran "akak boleh cari di zon merah ye"....Allahuakbar..kuatkan aku, kuatkan aku supaya dapat aku berikan kekuatan itu buat ann juga... Tiba di bilik mayat sementara..terpandang ann, apis dan seorang makcik bersama anaknya...ann bangun, berpelukan kami seketika....cuba memahami walau bukan saya merasai...cuba menenangkan walau hakikatnya saya sendiri tidak tenang...cuba memujuk walau tau tidak mungkin dia terpujuk..... "kak widy, tengah tunggu untuk ke forensik...tu sara..." diatas katil yang telah bertutup...lalu selimut itu ann buka...mulus sekali wajah sara..bersih..suci...sara ku cium..izzul pon cium...kakak je taknak...sempat abi sampai..abi pon cium sara jugak...

"kak widy, kitorang bawak sara tido sama malam tadi berempat..bangun pagi ni kitorang tgk dia dah lain..mak datang ambik amani..kitorang terus bawak sara ke sini... bila sampai dr check..dr tanya macam2..ann terus bagi history report sara je..tak larat nak cakap apa dah...bila paed datang..check..dia kata dia berpuas hati..u dah jaga dia dengan baik..takde kudis dibadan..condition dia pon baik...dan dr announce dia dah takde..ann taktau masa mana dia pergi kak widy...ann redha kak widy..tapi macamana ann nak tanggung rindu pada sara ni kak widy...."

"ann...ann dah jaga dia for 3 years...cukup lama untuk Sara bertahan sejak kejadian tu...ann dah puas kan jaga dia..belai dia.... faham...rindu itu takkan mungkin hilang sebab dia anak ann..anak yang ann kandung dan yang ann lahirkan..tapi ingat...dia penghuni syurga, pasti...dia pergi ke tempat yang paling baik...yang semua orang idamkan...sara tunggu ann kat sana.....pasti berjumpa disana"....

Kami teman ann, apis dan sara sampai ke bilik forensik..sementara menunggu surat pengesahan kematian, sekejap2 ann bukak selimut tu cium sara..apis pon sama..Ya Allah, berikan kekuatan buat kedua ibu dan ayah sara ini...berat dugaanMU ini Ya Allah...yang memandang sedih tidak terkata, apatah lagi ann dan apis yang menanggung kehilangan besar ini....Sehingga selesai segala urusan...sehingga apis dan ann bawak sara pulang saya bersama di hospital...sebabnya saya tidak dapat meneman ann sehingga selesai segala urusan....saya cuba sedaya upaya untuk meneman ann..sekurang-kurangnya tidak dibiarkan dia sendirian....

Nurin Qaisara...8 mac 2010 - 13 april 2013....pergilah sayang...pergilah kamu dengan tenang...tunggulah ibu dan ayah di sana...moga Sara tenang disana....tiada lagi kesakitan buatmu sayang...moga Allah memberi kekuatan dan ketabahan buat ibu dan ayah sara...yang pasti akan merindui sara tiap saat dan ketika....ini massage yang ibu sara hantar pada aunty on the next morning... 

May Allah put Sara in His gardens, happy and no longer suffering.
May Allah give me strength, patience and acceptance.
May Allah give justice to her in this world and in the hereafter. Love you Sara...Rindu tak terkata....


...AL-FATIHAH...

3 comments:

asjizawati kamarudin said...

Widy, Doa aku sentiasa kepada arwah dan juga kepada ibu bapa sara.

Sesungguhnya ALLAH hanya menguji kepada orang2 mampu tahan ujianNYA. Memang Ann dan Apis adalah orang yang kuat dan tabah. Setiap apa yang terjadi pasti ada hikmahnya, tak kira untuk waktu sekarang atau masa depan. Sesungguhnya tempat arwah adalah di Syurga.

jaja_NorLiza said...

sedih sgt ni...air mata berjurai2...tak dapat bayangkan camane kalo k.za yg nak hadapi semua ni...tp, ni semua takdir dari Allah...moga ann ngn apis tabah menghadapi ujian ni....

:: al fatihah utk arwah sara ::

Lavender said...

Innalillah wa inna illa hirojiun..

Ade hikmah disebalik apa yang terjadi. Moga Ann & Apis tabah & bersabar dengan qada & qadar ini..

Takziah buat anne & apis.. moga arwah adik sara aman "di sana"