Friday, August 06, 2010

Rindunya uwan membawa ke kluang...


mak : mak ingat ujung bulan ni nak ambik cuti..ari jumaat..
aku : jumaat 30 ke mak?
mak : ha ah...dah dekat sebulan tak jumpo cucu...
aku : eleh, dulu ida kat kedah, kat perak tak jumpo 3 bulan pon mak relax jerkkk...


itu sebahagian dialog aku ngan mak yer...dalam perancangan mak nak datang ke johor utk tgk cucu sulung kesayangan eh tu.... ok, deal...erm asalnya plan asal ialah, sabtu 31 itu ada sukan MPK...lalu dealnya nanti lepas sukan kita balik jb...almaklum, menantu di JB...tapi tuptup...sebelum bape ari tu naik notis sukan tunda ke ahad.....ohhh sila kusut wahai pikiran nak pk kan mak yg nak datang..ditambah pulak tidak sedap hati utk tidak join sukan ini...ia adalah kerana meeting bahagian baru ni bos baru pesan, sila libatkan diri didalam sume2 aktiviti majlis serta tahun ni banyak program yg ahkak tak dapat join atas alasan2 yang tak dapat dielakkan.....makanya dengan kekusutan itu aku menalipon emak....

aku : mak, idanya sukan tu tunda ahad la:( ngadu cam dak kecik..
mak : takpelah...mak datang kluang, pas keje kita balik jb jumaat tu...sabtu malam ke kita balik la kluang balik...
aku : boleh eh camtu? mak tak penat ke???
mak : boleh.....

makanya jumaat petang tu mak sampai....aku balik keje pas solat2 asar kat umah delima, pastu gerak balik jb...abah drive....sekali sampai hiway pasir gudang aku nak drive uzma melalak2 tak hengat....isk2 uzma ini, penat tau wan ngan aki datang dari kuantan nak tgk dia....dia meragam plak....sampai jb malam tu,kekaguman seketika...pheh rumah ahkak bersih giller * wink..kdt to my hubby yang rupanya ambik cuti halfday on thursday mengemas umah sebab mak mentua nak datang.. pastu nasik pon dah siap masak...aku goreng ikan bilis ngan lada api n kicap..n sayang beli tomyam kat luar....tak sempat masak yg best2 sebab dah sampai pon kat kul 8...

sabtunya...yahooo...dapat makan gulai udang n kacang boncis....yummy.....mak masak okeh...yg buat bertambah sedap.... sayang keje...pastu petang gitu gini...pas maghrib baru gerak ke kluang...sampai kat 10.30 ... kalo tak ngenangkan sukan ..tak kuasa tau ahkak nak berpenat2 gini.. bila sampai umah...si uzma takmo tido...memanjat wan n aki yg dok kat meja makan..ooo sanggup eh...

ahadnya...pagi aku dah kuar nak ke stadium....tapi sempat masak bubur n sayur uzma yer.... pastu tinggal la uzma ngan abi, aki n uwan....agak risau...takot2 uzma meragam...bila msg sayang...hohohohoh uzma bekfast kat railway tu...makan nasik lemak n roti bakar...pheh ini sudah lebey.....pastu saya meneruskan perjuangan...melawan congkak...(yang lepas 2 round jerk...) pehtu kalah...hahaha...yg masin mulut miza jer ke final...pastu men netball....owhhhh terpaksa yer kerana tak cukup player ..aini ar ni sapa soh tak datang....sekali aku baru nak start main mak sampai ngan sayang n uzma...alamak..kantoi....sila doakan saya ok yerk...mak kata main la dulu mak tunggu.... pehtu baru la mak balik...tgk sayangnya uwan kepada cucu membawa uwan datang ke johor tau....huhuhuhu apapon ahkak suke...dapat gak ahkak gosip2 ngan bonda kesayangan ahkak..:O)


2 comments:

dhr said...

woi..jgn lasak2 bonar!

Myluv-Sylvia said...

baiknye abi uzma siap cuti kemas rmh sbb MIL nk dtg. hehehe.. ko tu jgn gatai nk lasak sgt.